search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:34
MENU CLOSE

Alert από Καλλιάνο: Έρχεται εξπρές κακοκαιρία

01.01.2020 10:05
xionia-1.jpg

Για το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται να… αντικαταστήσει τη «Ζηνοβία» έκανε λόγο ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γ. Καλλιάνος έγραψε:

Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΨΥΧΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ “ΑΔΥΝΑΜΗ” ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
 
Για 24 ώρες, από το απόγευμα – βράδυ της Πρωτοχρονιάς έως και το απόγευμα – βράδυ της 2ας Ιανουαρίου, μια νέα κακοκαιρία θα μας επισκεφτεί και θα δώσει τοπικές χιονοπτώσεις σχεδόν στις ίδιες περιοχές που έδωσε και η «Ζηνοβία»
 
Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν είναι σχεδόν οι ίδιες, οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι επίσης ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν έως και 8-9 μποφόρ (βοριάδες) με αποτέλεσμα να υπάρξουν πάλι απαγορευτικά.
 
Η ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΙΟ ΕΞΑΣΘΑΝΗΜΕΝΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ «ΖΗΝΟΒΙΑ»
 
Υπάρχουν τρεις (3) μεγάλες διαφορές μεταξύ της «Ζηνιοβίας» που μας επηρέασε και της νέας κακοκαιρίας που έρχεται από το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου (δεν έχει βαπτιστεί ακόμη)
 
(α) Η «Ζηνοβία» είχε μεγαλύτερη διάρκεια,
(β) Η «Ζηνοβία» ήταν “εμπλουτισμένη” με περισσότερη υγρασία
(γ) Το βαρομετρικό χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο της «Ζηνοβίας» ήταν πολύ πιο ισχυρό
 
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να κατανοήσουμε ότι η νέα κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει θα αποδειχθεί πολύ πιο εξασθενημένη από την προηγούμενη.
 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
 
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τις τοπικές χιονοπτώσεις αυτή τη φορά θα είναι κατά βάση οι ίδιες διότι για άλλη μια φορά θα επικρατήσει Καιρός Βορείου Ρεύματος (ΚΒΡ). Άρα θα πρέπει να τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά, στη συνέχεια στα ημιορεινά και τοπικά και χαμηλότερα στις εξής ακόλουθες περιοχές :
 
(α) ΝΑ Θεσσαλία – Κυρίως Πήλιο
(β) Κεντρο-ανατολική Στερεά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική)
(γ) Εύβοια – Σποράδες
(δ) Κεντρο-ανατολική Πελοπόννησος
(ε) Τοπικά σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου
 
Πρέπει σε αυτό το σημείο να σας πω ότι κυρίως θα επηρεαστούν οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές και τοπικά τμήματα με χαμηλότερο υψόμετρο. Επίσης δεν θα χιονίζει γενικά σε όλους τους νομούς ή στα διαμερίσματα που σας προανέφερα, απλά σε περιοχές αυτών)
 
ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
 
Επίσης, κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας του νέου έτους, θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
 
ΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
 
Σύμφωνα με τα νεότερα Μετεωρολογικά στοιχεία, δεν φαίνεται ότι όλος ο νομός της Αττικής θα επηρεαστεί από φαινόμενα. Πιστεύω ότι η εξέλιξη του καιρού στο παραπάνω 24ωρο θα είναι η ακόλουθη :
 
Μετά το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς (και πηγαίνοντας προς το απόγευμα) θα ξεκινήσει να βρέχει σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής με φαινόμενα ασθενούς έως και μέτριας έντασης. Από το απόγευμα και έπειτα θα ξεκινήσει να χιονίζει τοπικά στην Αττική πάνω από τα 750 μέτρα περίπου.
 
Προς τα μεσάνυχτα οι τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν περιοχές άνω των 450 μέτρων ενδεικτικά, άρα θα χιονίζει κατά τόπους και στα ημιορεινά.
 
Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς και προς το ξημέρωμα της 2ης μέρας του νέου έτους, φαίνεται ότι τα φαινόμενα (βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνι σε υψηλότερα επίπεδα) θα αποκτήσουν ακόμη πιο τοπικό χαρακτήρα (δεν θα είναι γενικευμένα δηλαδή). Μέσα στην ημέρα της 2ας Ιανουαρίου οι τοπικές χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα απασχολούν κατά διαστήματα περιοχές έως και τα 300-350 μέτρα υψόμετρο (τοπικά ίσως και λίγο χαμηλότερα).
 
Πάντως σε γενικές γραμμές μην αναμένετε σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική, (πυκνά χιόνια μπορεί κατά τόπους να εκδηλωθούν στην Φθιώτιδα, Φωκίδα και Βοιωτία), το αντίθετο θα έλεγα. Και γενικά πρέπει να ξέρετε ότι ο ουρανός δεν θα είναι συνεχώς συννεφιασμένος, φαίνεται δηλαδή ότι θα υπάρχουν και “σπασίματα” κατά τη διάρκεια αυτού του 24ώρου.
 
Επειδή δεν θα υπάρχουν τεράστια ποσά υγρασίας στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας πάνω από την Αττική, ελοχεύει η πιθανότητα να δούμε από τοπικές χιονοπτώσεις στα υψόμετρα που σας έδωσα μέχρι και …πολύ λιγοστά πράγματα (άνευ σημασίας δηλαδή)
 
Μακάρι να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα και να δούμε κάτι πιο εναρμονισμένο με το πνεύμα των εορτών στην Αττική!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:34