search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26
MENU CLOSE

Καιρός: Νέος χιονιάς θα σαρώσει τη χώρα – Καλλιάνος: Έρχεται σφοδρή χιονόπτωση στα Βαλκάνια

02.01.2020 06:06
Kαιρός-Θεσσαλονίκη: Έντονη χιονόπτωση και προβλήματα - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν (Photos/Video) - Media

 

Νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αλλά και σήμερα Πέμπτη νέος χιονιάς χτυπά την Ατττική από νωρίς το πρωί καθώς οι κάτοικοι στα βόρεια προάστια είδαν ήδη χιόνια, ενώ άσπρισε και ο Υμηττός.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ένα νέο ψυχρό μέτωπο, με μεγάλες ποσότητες χιονιού, πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες για τα επόμενα 24ωρα, ειδικότερα όμως από το βράδυ της Κυριακής και για τουλάχιστον ένα 48ωρο ακόμη.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για σφοδρή χιονόπτωση στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα να επηρεάζεται από την Κυριακή και μετά. Όπως τονίζει:

«Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εμμονή (και η διάθεση να κατέβουν νοτιότερα στην Ευρώπη) οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης που θα μας επηρεάσουν από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σταδιακά από βορρά προς το νότο στη χώρα μας. Φαίνεται ότι πριν καν φτάσουν στην περιοχή μας, θα χιονίσει σφοδρά σε πολλές Βαλκανικές περιοχές και αυτό θα είναι το “προεόρτιο” για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα στη συνέχεια.

Βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο και θα χρειαστεί να έρθει η Παρασκευή ή το Σάββατο για να έχουμε πλήρη και αναλυτική εικόνα για το τι θα συμβεί στη χώρα μας από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου και έπειτα. Υπάρχει με λίγα λόγια διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων και τα ερωτήματα είναι τα εξής :

(α) Θα είναι ένας χιονιάς της κέντρο-βόρειας Ελλάδας;
(β) Θα είναι ένας χιονιάς που θα επηρεάσει περισσότερο τα ανατολικά και νότια και επομένως και την Αττική;
(γ) Θα είναι σχεδόν ένας πανελλαδικός χιονιάς;

Ακόμη δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα.

Παρόλο που ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα και το τοπίο είναι κάπως θολό, το σχεδόν σίγουρο είναι ότι έχει κλειδώσει το έντονο κρύο για αρκετές περιοχές της χώρας καθώς και οι πολύ ενισχυμένοι βοριάδες στα πελάγη.

Οι θερμοκρασίες απ’ ότι φαίνεται θα είναι ικανές για να χιονίσει έως και σε πεδινά η ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα. Το ζήτημα όμως είναι ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Η εμπειρία από προηγούμενους χιονιάδες λέει ότι θα δουν χιόνι αρχικά αρκετές βόρειες περιοχές και στη συνέχεια θα συνεχιστούν τα χιόνια και στα κεντρικά η θα κατηφορήσουν οι χιονοπτώσεις για τα νοτιότερα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου θα συνεχίσουν να απασχολούν στη συνέχεια μόνο αυτά τα τμήματα.

Πιστεύω πως θα είναι η πιο σοβαρή (σε έκταση) χιονο-κακοκαιρία μέχρι στιγμής για τον φετινό χειμώνα.

Την Παρασκευή η το Σάββατο θα σας λύσω όλες σας τις απορίες με περαιτέρω ανάλυση της επικείμενης κακοκαιρίας.

ΥΓ : Θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χαθεί αυτός ο χιονιάς και τελικά να μην έρθει στη χώρα μας. Όλα επιμένουν στο γεγονός ότι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε άσπρες μέρες. Το που όμως θα γίνει αυτό θα σας το απαντήσω λίαν συντόμως».

Ακολουθεί αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

ΠΕΜΠΤΗ 02-01-2020

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα δυτικά και τα βόρεια γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν νοτιότερα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και από τα βόρεια.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως μετά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 400 – 500 μέτρα). Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα ανατολικά 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-01-2020
Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Παροδικές
χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και έως το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26