search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:25
MENU CLOSE

Καρκίνος του στομάχου: «Σαρώνει» στους νέους

02.01.2020 14:13
Καρκίνος του στομάχου: «Σαρώνει» στους νέους - Media
 
Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στομάχου στους νέους την ώρα που στους μεγαλύτερους ενήλικες μειώνονται. Επιπλέον, σε πολλούς ασθενείς κάτω των 60 ετών η νόσος είναι «γενετικά και κλινικά διακριτή», σύμφωνα με νέα έρευνα.
 
Σε σύγκριση με τον καρκίνο του στομάχου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αυτή η νέα, πρώιμη μορφή της νόσου αυξάνεται και εξαπλώνεται ταχύτερα, έχει χειρότερη πρόγνωση και είναι πιο ανθεκτική στις παραδοσιακές χημειοθεραπείες, διαπίστωσε η μελέτη.
 
Ενώ τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου σε μεγαλύτερους ενήλικες έχουν μειωθεί εδώ και δεκαετίες, ο πρώιμος αυτός καρκίνος αυξάνεται και σύμερα αποτελεί πάνω από το 30% των συνολικών διαγνώσεων της νόσου.
 
«Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, καθώς ο καρκίνος του στομάχου είναι μια καταστροφική ασθένεια», αναφέρει ο ανώτερος συγγραφέας Travis Grotz, M.D., χειρουργός ογκολόγος στη Mayo Clinic.
 
«Στις Η.Π.Α. η ευαισθητοποίηση για τα σημεία και συμπτώματα της νόσου είναι μικρή και πολλοί νεότεροι ασθενείς μπορεί να διαγνωστούν αργά – όταν η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική», συμπληρώνει.
 
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 75.225 περιστατικά χρησιμοποιώντας αρκετές βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο προκειμένου να κάνει ανασκόπηση των στατιστικών για τον καρκίνο του στομάχου από το 1973 έως το 2015.
 
Σήμερα, η μέση ηλικία ενός ατόμου που διαγιγνώσκεται με τη νόσο είναι τα 68 έτη, αλλά οι άνθρωποι στα 30, 40 και 50 ετών είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από ότι είθιστο.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα καρκίνου του στομάχου καθυστερημένης εμφάνισης μειώθηκε κατά 1,8% ετησίως κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ η νόσος πρώιμης εμφάνισης μειώθηκε κατά 1,9% ετησίως από το 1973 έως το 1995 και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 1,5% μέχρι το 2013.
 
Το ποσοστό του καρκίνου του στομάχου πρώιμης εμφάνισης έχει διπλασιαστεί από το 18% όλων των περιπτώσεων γαστρικού καρκίνου το 1995 σε περισσότερο από το 30% σήμερα.
 
«Συνήθως, η νόσος διαγιγνώσκεται στους ασθενείς της δεκαετίας των ’70, αλλά ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε διαγνώσεις στις ηλικίες 30- 50 ετών.
 
Ο αυξημένος ρυθμός διάγνωσης της πρώιμης νόσου δεν οφείλεται στην πρώιμη ανίχνευση ή διαλογή. Δεν υπάρχει καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο και οι νεότεροι ασθενείς διαγιγνώστηκαν σε πιο προχωρημένα στάδια σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ενήλικες», σημειώνει ο Δρ Grotz.
 
Εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο θανατηφόρος, ο πρώιμος καρκίνος του στομάχου είναι επίσης γενετικά και μοριακά διακριτός, σύμφωνα με τους ερευνητές.
 
Επιπλέον, οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου στους ηλικιωμένους, όπως το κάπνισμα, δεν φαίνεται να σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη.
 
«Ελπίζουμε ότι τέτοιες μελέτες θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση καθώς και την υποψία των γιατρών για καρκίνο του στομάχου, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς», αναφέρει ο Δρ Grotz.
 
Οι νεότεροι ασθενείς που αισθάνονται πληρότητα πριν τελειώσουν ένα γεύμα ή έχουν υποτροπιάζοντα κοιλιακό πόνο, ακούσια απώλεια βάρους και δυσκολία στην κατανάλωση φαγητού θα πρέπει να δουν τον γιατρό τους», προσθέτει.
 
Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο 9ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στους άνδρες και ο 14ος στις γυναίκες, στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η νόσος ήταν η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως το 2018.
 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Surgery.
 
Πηγή: mononews.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:24