search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:47
MENU CLOSE

Η ένταση στην Μέση Ανατολή, προβληματίζει ευρωπαϊκές αγορές και Χ.Α.

03.01.2020 11:34
Η ένταση στην Μέση Ανατολή, προβληματίζει ευρωπαϊκές αγορές και Χ.Α. - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες, κινούνται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, με το Ιράν να κάνει λόγο για “επικίνδυνη κλιμάκωση και εκδίκηση”

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.

Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ έντονα ανοδικά κινείται και ο Χρυσός.

Από τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ενισχύθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας και υπέβαλε νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 8.000, φτάνοντας στα 2,279 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγο για άνοδο κατά 2.000 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας στο 5%, ελαφρώς υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 4,9% που είχε φτάσει νωρίτερα φέτος.

Οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε στο 3,4%, από 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για τις χορηγήσεις δανείων στα νοικοκυριά έμεινε αμετάβλητος στο 3,5%.

Την διορθωτική κίνηση των κύριων ευρωπαϊκών αγορών δείχνει να ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές και χαμηλότερα των 915 μονάδων, ενώ στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, κινείται ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 913,78 μονάδες (-1,82%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 18 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Σαράντης (+0,68%) και 3E (+0,20%), ενώ από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, απώλειες, σημειώνουν οι Alpha Bank (-2,36%), Eurobank (-2,39%), Aegean Airlines (-2,12%), Viohalco (-2,40%), Εθνική (-2,92%), Πειραιώς (-2,77%), Ελλάκτωρ (-2,86%), ΕΥΔΑΠ (-2,64%), Motor Oil (-2,54%), Jumbo (-2,30%), Fourlis (-3,05%), ΟΛΠ (-3,06%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,40%).

Κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές (84) να είναι τετραπλάσιες των ανοδικών (21), ενώ για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 909 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:46