search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:37
MENU CLOSE

Εγωπαθής, εθνικιστής, λαϊκιστής – Αυτό είναι το μοντέλο του ηγέτη της δεκαετίας που δύει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2106
31-12-2019
05.01.2020 04:00
crazy.jpg

 

Με όχημα τη δημοκρατία, παγκοσμίως, κατέστη σαφές ότι το τελευταίο καταφύγιο της οικονομίας της αγοράς είναι ηγέτες που δεν αρέσκονται στην… πολλή δημοκρατία, είναι εθνικιστές και στόχο έχουν να παραπλανήσουν τις κοινωνίες – χωρίς βέβαια αυτές να απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ηγετών αποτελούν οι Τραμπ, Ερντογάν, Πούτιν και Τζόνσον ανάμεσα σε άλλους. 
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο επικίνδυνος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν! Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο Τραμπ θεωρείται επίσης πιο επικίνδυνος από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με όσα απάντησαν οι 2.024 ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα.

«Απειλή για την ειρήνη» ο Τραμπ
Πάνω από τέσσερις στους 10 (ποσοστό 41%) είπαν ότι μεταξύ των πέντε ηγετών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Το 17% επέλεξε τον Κιμ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλί Χαμενεΐ βρέθηκαν μαζί στην τρίτη θέση με 8%, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ θεωρείται ο «λιγότερο απειλητικός» όλων με ποσοστό 7%.
Σε παρόμοια δημοσκόπηση το 2018 το ινστιτούτο είχε ζητήσει από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν τον «πιο επικίνδυνο» μεταξύ των Τραμπ, Κιμ και Πούτιν. Σχεδόν οι μισοί, το 48%, έκριναν ότι ο Τραμπ συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη.
Μια άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Kantar για τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke, έδειξε ότι οι Γερμανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (57%) παρά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (53%).

Επιστολή στον φίλο Πούτιν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν κρύβει καν τη συμπάθειά του για τον Ρώσο ηγέτη. Ακόμα και όταν διαφωνεί μαζί του, είναι σαφές ότι θαυμάζει το στυλ της διακυβέρνησης και κυρίως τη δυνατότητα που έχει να ορίζει την ατζέντα και να «ελέγχει» τις όποιες τυχόν αντιδράσεις. Η σχέση τους δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και βαθύτατης ιδεολογικής συνάφειας. Αυτό φαίνεται σε κάθε περίπτωση, όπως στην τελευταία επιστολή που του απέστειλε για το θέμα των πυρηνικών.
«Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε μία σύντομη επιστολή, με την οποία γνωστοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη για τη συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης τρόπων προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις μας» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Interfax. Με τη συγκεκριμένη επιστολή ο Τραμπ απάντησε σε πρόταση του Πούτιν για την εισαγωγή ενός νέου μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πυραύλων που απαγόρευε η συμφωνία INF, αναφέρει το ΑΠΕ.
Πρόκειται για τη συμφωνία που εγκατέλειψαν και επίσημα οι ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα την παραβίαζε ήδη, έχοντας αναπτύξει έναν απαγορευμένο τύπο πυραύλου. Το Κρεμλίνο αρνείται αυτή την κατηγορία.

Ο Μπόρις στον Λευκό Οίκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να τον επισκεφθεί στον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τους «Sunday Times». Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «καλό σημάδι για την επανεκλογή μου το 2020» τη νίκη του Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές.
Ο Τραμπ απηύθυνε την πρόσκληση στον Τζόνσον μετά την εκλογική νίκη των Συντηρητικών, στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Δεν έχει καθοριστεί επίσημα η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στην Ντάουνινγκ Στριτ.
«Προτάθηκαν κάποιες πιθανές ημερομηνίες, περί τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη κάτι επισήμως. Είναι πάντως σαφές ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να γίνει (η συνάντηση) κάποια στιγμή στις αρχές του 2020» επιβεβαίωσε πηγή της εφημερίδας από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Συγχαρητήρια στον Ερντογάν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν να μην σκοτώνουν αμάχους στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «εργάζεται σκληρά» για να σταματήσει τη «σφαγή» αυτήν.
«Η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν σκοτώνουν ή σκοπεύουν να σκοτώσουν χιλιάδες αθώους πολίτες στην επαρχία Ιντλίμπ. Μην το κάνετε! Η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.
Οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του σε αυτήν την επαρχία, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχουν ενταθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, τότε που ξεκίνησε «η τουρκική αποστολή ειρήνης».

Η Διεθνής των εθνολαϊκιστών
Κάπως έτσι, στη δύση της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, πολλοί λένε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της δυτικού τύπου δημοκρατίας όπως την ξέραμε, αλλά και την πλήρη αναστροφή της παγκοσμιοποίησης, η οποία μπορεί να ξεκίνησε ως η απόλυτη εφαρμογή της κατάλυσης της γεωγραφίας και του χρόνου, αλλά σήμερα πιστώνεται την απόλυτη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολλών μέσα από «μεγάφωνα» παραπληροφόρησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας. 
Εν τέλει η τυχόν επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2020 – που φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο – θα ενδυναμώσει το κίνημα του εθνολαϊκισμού, το οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εις βάρος της αυτοκαταστρεφόμενης δυτικού τύπου δημοκρατίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:36