search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:57
MENU CLOSE

«Ηφαιστίων»: Χιονίζει ήδη στην Πάρνηθα – Χιόνια σε Μαγνησία, Αχαΐα και Αρκαδία (Photo)

05.01.2020 18:21
«Ηφαιστίων»: Χιονίζει ήδη στην Πάρνηθα - Χιόνια σε Μαγνησία, Αχαΐα και Αρκαδία (Photo) - Media

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Στην Πάρνηθα χιονίζει ήδη από νωρίς, ενώ υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Χασιάς. 

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού αναμένονται από αργά το απόγευμα και έως το βράδυ της Κυριακής στα βόρεια προάστια της Αθήνας, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία.

Από το μεσημέρι της Κυριακής χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, ενώ από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου.

Εξάλλου, βροχοπτώσεις εκδηλώνονται στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο δρόμο για Χιονοδρομικό Καλαβρύτων

Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας, κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στην επαρχιακή οδό που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, αρκετοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους.

Όμως, όπως προσέθεσε, άμεσα επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία απομάκρυναν το χιόνι από τον δρόμο και έπειτα από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Επίσης, όπως είπε ο Νίκος Γυφτάκης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένα τουριστικό λεωφορείο ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια οι επιβάτες στην πόλη των Καλαβρύτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Αλυσίδες

Όσον αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες στα εξής σημεία στην Αχαΐα:

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).

*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην δημοτική οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από το 8ο ,έως το – 15ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου και μέσω Λουσών ).

*Στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

*Σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Καλαβρύτων.

Στο νομό Αρκαδίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Νεμέας, (μέσω Λεβιδίου) από το 34ο ,έως 42ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης – Αλωνίσταινας, από το 27ο χιλιόμετρο, έως την Βυτίνα.

*Στην επαρχιακή οδό που συνδέει την κοινότητα Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Βόλος: Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Μαγνησίας

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται και στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το φαινόμενο της χιονόπτωσης συνοδεύεται με έντονους ανέμους, τονίζοντας πως η κακοκαιρία φαίνεται να επιδεινώνεται.

Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε επίσης ότι η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Τροποποιήσεις σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Πού είναι δεμένα τα πλοία

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, είναι σε ισχύ από το πρωί για τα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια της Κέρκυρας της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Ο καιρός ανήμερα των Θεοφανείων

Τη Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης.

Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.
 Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:56