search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:54
MENU CLOSE

Ερντογάν: Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων απέτυχαν

05.01.2020 19:29
Ερντογάν: Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων απέτυχαν - Media

 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη προκειμένου να ενισχύσει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, στην Τρίπολη υπό τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Σύμφωνα με αναφορές τουρκικών και αραβικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι μονάδες του τουρκικού στρατού έχουν ξεκινήσει να κινούνται προς τη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, στην Τρίπολη, υπό τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη στην παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε στους σταθμούς CNN Turk και Kanal D.

«Θα υπάρξει ένα επιχειρησιακό κέντρο (στη Λιβύη), ένας Τούρκος αντιστράτηγος επικεφαλής και θα διαχειρίζονται την κατάσταση εκεί πέρα. (Τούρκοι στρατιώτες) σταδιακά μετακινούνται εκεί αυτή τη στιγμή», είπε ο Ερντογάν στην ίδια συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τις μάχιμες δυνάμεις στη Λιβύη ενώ επίσης θα αναλάβουν να τις εκπαιδεύουν και να παρέχουν συμβουλές με βάση τις γνώσεις τους. “Θα υπάρχουν διάφορες μονάδες εκεί ως μάχιμες δυνάμεις, δεν θα προέρχονται από τον στρατό μας. Το ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό μας θα συντονίζει την κατάσταση εκεί”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει πρόσφατα η Σαουδική Αραβία, καταδικάζοντας την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Δεν μας ενοχλεί η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας. Τουναντίον, εμείς καταδικάζουμε την ανακοίνωση του Ριάντ».

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αποτύχει», ανέφερε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι δεν αντέχουν τη συμφωνία για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στο Ιράκ και θεωρεί τις πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ στη Βαγδάτη ως τέτοιες». Σημείωσε πως η χώρα του «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν». 

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, είπε ότι, πέραν των περιφερειακών ζητημάτων, θα συζητήσουν το θέμα του αγωγού Turk Stream.

Έγκριση από την Εθνοσυνέλευση

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη, προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, να προστατευθούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο και να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη.

Τον περασμένο μήνα η GNA ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για να αποκρούσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίο στηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Στελέχη της GNA και των συμμάχων της απέφυγαν να σχολιάσουν την αφιξη των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:54