search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:56
MENU CLOSE

Συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη: Όλα όσα ειπώθηκαν για Τουρκία, ελληνοαμερικανικές σχέσεις, F35 και Ιράν

07.01.2020 18:59
Συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη: Όλα όσα ειπώθηκαν για Τουρκία, ελληνοαμερικανικές σχέσεις, F35 και Ιράν - Media

 

Την πόρτα του Λευκού Οίκου πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τόνισε πως πατάει πάνω στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα, πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται πάρα πολύ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35.

Τουρκολιβυκή Συμφωνία

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου» είπε ο Έλληνας πρωθυποργός.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Έλληνοαμερικανικές Σχέσεις

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε μία πολύ σημαντική χρονική περίοδο. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως αυτή η σχέση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της. Μπορεί όμως να βελτιωθεί.

Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου.

Θέλω να επισημάνω επίσης την οικονομική πτυχή της σχέσης μας. Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

Για F-35

Σε παρέμβαση ύστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε:

«Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.»

Για Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρευρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο και η υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στην ατζέντα, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, η συμφωνία με τη Λιβύη, οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας στον αμυντικό και τον ενεργειακό τομέα και οι επενδύσεις. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Δεν επιδιώκουμε όξυνση

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ομογενειακές οργανώσεις στον Τάρμπον Σπρινγκς λίγες ώρες πριν περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται. Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

«Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών, να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες, οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί», ξεκαθάρισε σημειώνοντας ότι θα έχει την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσει και με τον Πρόεδρο Τραμπ αύριο στον Λευκό Οίκο και βέβαια να επανεπιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά.

«Αυτό το οφείλουμε και σε εσάς και θέλω να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων», συμπλήρωσε.

Επιπλέον είπε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε εξάλλου συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και συμμετείχε σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον. Μιλώντας για τον αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως η Τουρκία είναι αυτή που βρίσκεται εκτός γραμμής. «Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» προσέθεσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιοπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε θετικός στην αγορά F-35, υπό τον όρο ότι θα υπάρχει το ανάλογο δημοσιονομικό περιθώριο, επανέλαβε την επιτυχία της Αθήνας για απομόνωση της Άγκυρας, ενώ ανέφερε ότι πιθανώς την Παρασκευή θα γίνουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:52