search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:28
MENU CLOSE

Ισπανία: Εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού Σάντσεθ με Podemos

08.01.2020 06:32
Ισπανία: Εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού Σάντσεθ με Podemos - Media

 

Με ισχνή πλειοψηφία κέρδισε χθες ο Ισπανός Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, γεγονός που του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, βάζοντας τέλος σε ένα μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο.

Oπως αναφέρει η Καθημερινή, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο υπηρεσιακών κυβερνήσεων, ο Σάντσεθ κέρδισε κατά δύο ψήφους την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν, χάρη στη στήριξη βουλευτών από μικρότερα περιφερειακά κόμματα.

Ο ίδιος και ο σύμμαχός του στον κυβερνητικό συνασπισμό Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των αριστερών Unidas Podemos, έχουν δηλώσει πως θα ασκήσουν πιέσεις για ενίσχυση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων (που κερδίζουν περισσότερα από 130.000 ευρώ ετησίως) και εταιρειών, αναστέλλοντας ταυτόχρονα τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, οι οποίες καθιστούσαν ευκολότερες και λιγότερο δαπανηρές τις απολύσεις. Ωστόσο το μέλλον δεν διαγράφεται ρόδινο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, που χωρίς σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενδέχεται να πασχίζει για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων.

«Πιστεύω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την ατμόσφαιρα του εκνευρισμού και της έντασης και πως μπορούμε να ανακτήσουμε έναν χώρο για συναίνεση και συμφωνία», δήλωσε ο Σάντσεθ μιλώντας στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία. «Μία κυβέρνηση συνασπισμού είναι η μοναδική επιλογή για την Ισπανία», τόνισε ο Σάντσεθ. «Είτε ένας προοδευτικός συνασπισμός, είτε εκ νέου αδιέξοδο».

Ο Σάντσεθ κέρδισε τη στήριξη 167 από τους 350 βουλευτές της Κάτω Βουλής, ενώ 165 καταψήφισαν. Οι υπόλοιποι 18 απείχαν. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, το οποίο ήρθε πρώτο σε δύο βουλευτικές εκλογές το 2019, χωρίς όμως να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία, είχε αποτύχει μέχρι σήμερα να κερδίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου και είχε στο μεταξύ ηγηθεί μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με μικρό περιθώριο να προωθήσει πολιτικές. Η άνοδος νέων κομμάτων στην Ισπανία, τα πέντε τελευταία χρόνια, έβαλε τέλος σε δεκαετίες κυριαρχίας στην ισπανική πολιτική των Σοσιαλιστών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαδικασία σχηματισμού κυβερνήσεων και την παραμονή τους στην εξουσία. Οι Σοσιαλιστές και οι Podemos συγκεντρώνουν μαζί μόλις 155 έδρες στο 350μελές Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση συνασπισμού τους υπερψηφίσθηκε χάρη σε μερικά από τα μικρότερα κόμματα, ανάμεσα στα οποία οι Καταλανοί αυτονομιστές του Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), οι οποίοι απείχαν.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της χθεσινής ψηφοφορίας είναι η περίπτωση της βουλευτού Αϊνα Βιντάλ των Podemos, η οποία υποφέρει από φρικτούς πόνους λόγω καρκίνου. Την Κυριακή δεν κατάφερε να προσέλθει στη Βουλή για να ψηφίσει, αλλά παρά την ασθένειά της προσήλθε χθες. Μετά την ψηφοφορία, οι συνάδελφοί της της χάρισαν ένα μεγάλο μπουκέτο λουλούδια, και την καταχειροκρότησαν φωνάζοντας «Ναι Μπορούμε».

Λίγο πριν από την ψηφοφορία ο ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Πάμπλο Κασάδο, κατήγγειλε τον Σάντσεθ ότι ενεργεί σαν «εξτρεμιστής» και όχι μετριοπαθής, καθώς συνεργάζεται με την άκρα αριστερά και τους Βάσκους και Καταλανούς αυτονομιστές, χωρίς να το εξηγήσει στον ισπανικό λαό. «Είπες ψέματα και αυτό το στίγμα ακολουθεί την κυβέρνηση από τη γέννησή της», τόνισε ο Κασάδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:21