search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03
MENU CLOSE

Συνεχίζει την πίεση το Ιράν μετά τις πυραυλικές επιθέσεις – «Θα κόψουμε το πόδι της Αμερικής στην περιοχή» (Video)

08.01.2020 08:59
Συνεχίζει την πίεση το Ιράν μετά τις πυραυλικές επιθέσεις - «Θα κόψουμε το πόδι της Αμερικής στην περιοχή» (Video) - Media

 

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό drone και τα αντίποινα της Τεχεράνης με πυραύλους κατά αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ίσως να “έκοψε το χέρι” του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το “πόδι” των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την πυραυλική επίθεση.

Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε, ότι ο ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις ήταν “ένα χαστούκι στο πρόσωπο” των ΗΠΑ.

“Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο” των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

“Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή”, πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το “αλαζονικό σύστημα”.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν την συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

Για νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών έτοιμάζονται οι οι Ιρακινοί

Ο διοικητής της φιλοϊρανικής ένοπλης πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη έδωσε την «αρχική» απάντησή της στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και τώρα είναι η σειρά του Ιράκ.

Η απάντηση του Ιράκ δεν θα είναι μικρότερη, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κάις αλ-Χαζάλι, εκ των διοικητών της πολιτοφυλακής που έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.

«Η αρχική ιρανική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Σουλεϊμανί δόθηκε. Τώρα είναι η ώρα για την αρχική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Μουχάντις. Και επειδή οι Ιρακινοί είναι γενναίοι και ενθουσιώδεις, η απάντησή τους δεν θα είναι υποδεέστερη από την απάντηση του Ιράν. Αυτό είναι υπόσχεση», προειδοποιεί.

Ο Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις ήταν διοικητής της πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, οι δυνάμεις της οποίας έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Από το τέλος του Οκτωβρίου, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν με στόχο αμερικανούς στρατιώτες και διπλωμάτες στο Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές, οι οποίες αποδίδονται από την Ουάσινγκτον στις φιλοϊρανικές ιρακινές πολιτοφυλακές.

Χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ-Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ενώνονται σε κοινό μέτωπο κατά της Ουάσινγκτον.

Ανακοίνωσαν ότι συντονίζονται με το Ιράν και την λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Τεχεράνης για μία «σκληρή και μελετημένη απάντηση στις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις». Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε ψηφισθεί λίγο νωρίτερα από το ιρακινό κοινοβούλιο.

«Οι αμερικανοί πεζοναύτες πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στα κρησφύγετά τους για να ετοιμάσουν τα φέρετρά τους, διότι τα “τάγματα της διεθνούς αντίστασης” συγκροτήθηκαν», απείλησαν οι φιλοϊρανικές, ιρακινές πολιτοφυλακές.

 

Βούλιαξε η μετοχή της Saudi Aramco – Ανησυχία στη Σαουδική Αραβία υπό το φόβο νέων ιρανικών επιθέσεων

Η μετοχή της Saudi Aramco υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα αφού το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, αλλά οι αγορές ομολόγων στον Κόλπο ήταν σε γενικές γραμμές σταθερές, καθώς κάποιοι φοβούνταν ισχυρότερα αντίποινα από το Ιράν.

Η μετοχή της Saudi Aramco άνοιξε σήμερα στα 34 ριάλ (9,06 δολάρια) το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή της στις 11 Δεκεμβρίου, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας να διαμορφώνεται γύρω στο 1,8 δισεκ. δολάρια, από τα 2,06 τρισεκ. δολάρια στις 12 Δεκεμβρίου. Οι μετοχές στον Κόλπο επίσης κινούνταν πτωτικά λόγω της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01