search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:00
MENU CLOSE

A-10 «Warthog»: Αντί να… συνταξιοδοτηθεί, το θρυλικό αεροσκάφος αναβαθμίζεται (Photos)

08.01.2020 15:07
A-10 «Warthog»: Αντί να... συνταξιοδοτηθεί, το θρυλικό αεροσκάφος αναβαθμίζεται (Photos) - Media
 
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει για τα καλά το σχέδιο… συνταξιοδότησης των θρυλικών A-10 Warthog. Αντ’ αυτού ο κλάδος αναβαθμίζει τους «αγριόχοιρους» ώστε να πολεμήσουν και να διαπρέψουν σε μελλοντικές εναέριες μονομαχίες.
 
Τα A-10 (Warthog – «αγριόχοιροι» – Hogs, όπως αποκαλούν τα αεροσκάφη) είναι αεροσκάφος «ειδικού σκοπού», που κατασκευάστηκε με στόχο τη στενή εναέρια υποστήριξη (Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη – CAS).
Η Πολεμική Αεροπορία, ήθελε να τερματίσει την 40χρονη πορεία του A-10 για να αποδεσμεύσει πόρους για τα νέα F-35. Ωστόσο σύμφωνα με ένα νέο νομοσχέδιο, η Πολεμική Αεροπορία δε θα χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό για να αποσύρει ή για να μειώσει τη χρήση του Α-10, αλλά θα τα ενισχύσει με νέο λογισμικό και όπλα.
 
Η Πολεμική Αεροπορία ήλπιζε να αρχίσει τη «συνταξιοδότηση» των 281 Α-10s το 2015. Όμως το Κογκρέσο μπλοκάρει την προσπάθεια καθώς μία τέτοια κίνηση θα ήταν αρκετά επιζήμια στον αμυντικό προυπολογισμό.
 
Πάντως, πέρσι τα μαχητικά επέστρεψαν στο Αφγανιστάν για επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και το 2018, μετά από έξι χρόνια, μια μοίρα των θρυλικών A-10 Warthog επέστρεψε στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ, απ’ όπου επιχειρούν για να παρέχουν εγγύς υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν, αλλά και να καταστρέψουν υποδομές τους, όπως τις εγκαταστάσεις παραγωγής ναρκωτικών, από τα έσοδα των οποίων οι τελευταίοι χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους.
Τα Α-10 λόγω του ιδιόμορφου σχήματός τους αποκαλούνται warthogs, δηλαδή «αγριόχοιροι». Κατασκευάζονται από το 1975, έχουν αποδείξει την αξία τους εναντίον πάσης φύσεως στόχων εδάφους από κοντινή απόσταση και συγκαταλέγονται στα πιο θρυλικά αεροσκάφη του πλανήτη που παραμένουν ακόμη στην ενεργό δράση.
 
Εφοδιασμένα με κανόνια τύπου GAU-8/A Avenger, που μπορούν να βάλλουν βλήματα 30 mm είναι ασυναγώνιστα στη δύναμη κρούσης σε αντιαρματικές αποστολές και αποστολές ΕΑΥ (Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη) κι είναι αυτά που καλούνται να στηρίξουν μονάδες πεζικού που κινδυνεύουν ή έχουν εγκλωβιστεί.
Διαθέτουν δύο κινητήρες πάνω από την άτρακτο ώστε να είναι μειωμένος ο κίνδυνος να πληγούν και να αυξηθεί η ικανότητά τους να επιβιώσουν στα πεδία της μάχης, καθώς έχουν σχεδιαστεί να πετούν με ένα κινητήρια, ένα πηδάλιο διεύθυνσης και με μισή από τη μια πτέρυγα να λείπει.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:00