search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:10
MENU CLOSE

ESM: Καταργείται η επιτάχυνση του περιθωρίου επιτοκίου των ελληνικών δανείων

09.01.2020 11:36
Εκταμιεύτηκε η δόση των 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τον ESM - Media

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο ασφαλείας του επιτοκίου που οφείλεται από την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα. Η αξία της μείωσης ανέρχεται σε 122,15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, είχε πραγματοποιήσει μεταφορά στην Ελλάδα ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, στα έσοδα που αποκομίστηκαν από τις εκμεταλλεύσεις με σημαντική ισχύ στην αγορά (SMP / ANFA).

“Μετά το τέλος του προγράμματος ΕΜΣ τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων. Η μείωση του αυξανόμενου περιθωρίου επιτοκίου, καθώς και η αποδέσμευση των κερδών του SMP / ANFA, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρινόταν στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της “, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ και ο επικεφαλής του EFSF Klaus Regling. Πρόσθεσε: “Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Με περισσότερα από 190 δισ. Ευρώ σε εκκρεμή δάνεια, το EFSF και ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας η Ελλάδα να γίνει μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία.

Το περιθώριο επιτάχυνσης 2% αφορά τη δόση δανείου ύψους 11,3 δις ευρώ της χρηματοδοτικής συνδρομής του ΕΤΧΣ για την Ελλάδα (το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί σε αυτή τη δόση από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017.

Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε με έναν υπό όρους μηχανισμό να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο επιτάχυνσης που αρχίζει με το έτος 2018. Για την περίοδο έως το 2022, το περιθώριο μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κάθε εξάμηνο, για την επόμενη εξαμηνιαία περίοδο. Κάθε εξαμηνιαία απόφαση να μειωθεί το περιθώριο στο μηδέν βασίζεται σε μια θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32