search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:11
MENU CLOSE

Ποιοι επαγγελματίες και αγρότες μπορούν στο εξής να έχουν απαλλαγή ΦΠΑ

09.01.2020 11:47
Φορολογικές δηλώσεις: Πώς τα «μπλοκάκια» θα κερδίσουν το αφορολόγητο των μισθωτών - Media

 

Ευκαιρία να γλιτώσουν την ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ θα έχουν στο εξής όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρηματίες προχωρήσουν σε έναρξη εργασιών και εντός του έτους δεν υπερβούν το όριο του τζίρου των 10.000 ευρώ

Οι νέοι επαγγελματίες που θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ και θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς θα μπορούν στο εξής να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης αγαθών και υπηρεσιών με την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας» και ως εκ τούτου δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika εάν εντός του χρήσης υπερβούν το όριο του τζίρου των 10.000 ευρώ που προβλέπει το καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων τότε υποχρεωτικά θα μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός του φορολογικού έτους.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι, εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης κάνει έναρξη δραστηριότητας στις 20 Ιανουαρίου του 2020 δεν θα ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ, εφόσον δεν το θέλει. Αν όμως ένα μήνα μετά εκδώσει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αξίας 11.000 ευρώ, τότε το ποσό αυτό πρέπει να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ και παράλληλα ο φοροτεχνικός του υποχρεούται να υποβάλει στη εφορία δήλωση μεταβολών για υπαγωγή του στο κανονικό καθεστώς. Η υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ισχύει από τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό, προβλέπει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου αυτού, ανεξάρτητα από την κατηγορία λογιστικών βιβλίων που τηρούν, όχι μόνο για τους υποκειμένους οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται ΦΠΑ, αλλά και για τους νέους υποκειμένους οι οποίοι με την υποβολή της δήλωσης έναρξης των εργασιών τους επιθυμούν την ένταξη στο καθεστώς αυτό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:10