search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:35
MENU CLOSE

Τι είναι η δισκοκήλη και πως αντιμετωπίζεται;

09.01.2020 14:50
Τι είναι η δισκοκήλη και πως αντιμετωπίζεται; - Media

 

Μια κήλη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τμήμα της σπονδυλικής στήλης, όμως η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται σαφώς στην οσφυϊκή μοίρα, μετά στην αυχενική και πολύ σπανιότερα στη θωρακική μοίρα

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου αποτελεί μία από τις συχνότερες παθολογίες της σπονδυλικής στήλης, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους, διαθέτουν μεγάλη ελαστικότητα και απορροφούν τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης χρησιμεύουν λοιπόν σαν «αμορτισέρ»!

Ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται εξωτερικά από τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος περιβάλλει τον πηκτοειδή πυρήνα. Σε παθολογικές καταστάσεις, όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος γλιστρά προς τα πίσω, μπορεί να πιέσει το νωτιαίο μυελό, που βρίσκεται μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα, έτσι δημιουργείται η κήλη. Όταν αυτή η μετατόπιση είναι ήπια και ο πυρήνας απλώς προβάλλει λίγο δια μέσω του ινώδους δακτυλίου, ονομάζεται προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από:

ένα μικροτραυματισμό, συνήθως με λανθασμένη χρήση μυϊκών ομάδων, κατά την άρση κάποιου βάρους.

-Μια ξαφνική πίεση μεγάλου βάρους στο κάτω μέρος της πλάτης. Μερικές φορές μια ξαφνική περιστροφική κίνηση ή ακόμα και ένα φτέρνισμα είναι αρκετά για να μετατοπιστεί ή να σπάσει το περίβλημα (ρήξη) ενός δίσκου.

-Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κουράζουν πολύ το κάτω μέρος της πλάτης, συμπεριλαμβανομένης της μη-ενδεδειγμένης κίνησης στην ανύψωση αντικειμένων, της παρατεταμένης έκθεσης σε κραδασμούς και των τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω προβλήματα από δισκοκήλη;

Υπάρχουν τρείς βασικοί παράγοντες που απομακρύνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου:

Άσκηση: η ενδυνμωση των μυών της μέσης σταθεροποιεί και υποστηρίζει την σπονδυλική στήλη, αποφορτίζοντας τους δίσκους.

Σωστή στάση σώματος:η σωστή στάση μειώνει την πίεση στους δίσκους. Πρέπει να κρατάμε τη μέση μας ίσια, ειδικά όταν καθόμαστε για πολύ ώρα

Να χρησιμοποιούμε τα πόδια και όχι τη μέση: αν πρόκειται να σηκώσουμε βάρος.

Υγιές σωματικό βάρος: το παραπανίσιο βάρος ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κήλης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης και τα συμπτώματά της. Αν τα συμπτώματα το επιτρέπουν, τότε προτιμάται ο ασθενής να ξεκινά με συντηρητική θεραπεία. Όταν, όμως, υπάρχουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, τότε είναι μονόδρομος η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

Η συντηρητική θεραπεία γίνεται αποφεύγοντας κυρίως τις οδυνηρές στάσεις και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα άσκησης και λήψης παυσιπόνων. Ανακουφίζει τα συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Φυσικοθεραπεία. Εάν ο πόνος δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, τότε ενδείκνυται. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να σας δείξουν στάσεις και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τον πόνο ενός δίσκου με κήλη.

Χειρουργική επέμβαση. Εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν βελτιώσουν τα συμπτώματα μετά από εβδομάδες, τότε συστήνεται, ειδικά αν ο ασθενής αντιμετωπίζει:

Μούδιασμα ή αδυναμία

Δυσκολία στο να στέκεται ή να περπατά

Απώλεια ελέγχου κι αφόδευσης

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31