search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:08
MENU CLOSE

Reuters: Πληροφοριοδιότες στο Ιράκ και τη Συρία βοήθησαν τον αμερικανικό στρατό να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί

09.01.2020 19:16
Reuters: Πληροφοριοδιότες στο Ιράκ και τη Συρία βοήθησαν τον αμερικανικό στρατό να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί - Media

 

Ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί έφτασε στο αεροδρόμιο της Δαμασκού με ένα όχημα με φιμέ τζάμια. Τέσσερις στρατιώτες από τους Φρουρούς της Επανάστασης τον συνόδευαν. Στάθμευσαν το όχημα κοντά σε μια σκάλα που οδηγούσε στο αεροσκάφος Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Cham Wings που θα πραγματοποιούσε την πτήση προς Βαγδάτη.

Ούτε το όνομα του Σουλεϊμανί, ούτε εκείνο των στρατιωτών δεν ήταν καταχωρημένα στη λίστα επιβατών της πτήσης της Cham Wings , σύμφωνα με έναν εργαζόμενο της συριακής αεροπορικής εταιρείας, που περιέγραψε στο Reuters τη σκηνή της αναχώρησης τους από τη συριακή πρωτεύουσα.

Ο Ιρανός στρατηγός απέφυγε να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του αεροσκάφος εξαιτίας ανησυχιών για τη δική του ασφάλεια, τόνισε μια ιρακινή πηγή ασφαλείας με γνώση των ρυθμίσεων ασφαλείας του Σουλεϊμανί.

Η αεροπορική πτήση του Ιρανού στρατηγού έμελε να ήταν η τελευταία που θα έπαιρνε. Ρουκέτες που εκτόξευσε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον σκότωσαν καθώς αποχωρούσε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με μια πομπή δύο θωρακισμένων οχημάτων. Στην αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν επίσης ο άνδρας που τον συνάντησε στο αεροδρόμιο: Ο Ιρακινός Αμπού Μαχντί Μουχάντις, διοικητής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, οι δυνάμεις της οποίας έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Η ιρακινή έρευνα για την αμερικανική επιδρομή που σκότωσε τους δύο άνδρες στις 3 Ιανουαρίου ξεκίνησε λεπτά μετά από την εξαπόλυσή της, δήλωσαν δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι στο Reuters. Πράκτορες της Εθνικής Ασφάλειας απέκλεισαν την περιοχή του αεροδρομίου και απέτρεψαν δεκάδες μέλη προσωπικού ασφαλείας να αποχωρήσουν, ανάμεσά τους αστυνομικούς και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ερευνητές εστίασαν στο πως υποτιθέμενοι πληροφοριοδότες μέσα από τα αεροδρόμια της Δαμασκού και της Βαγδάτης, συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό του Σουλεϊμανί, σύμφωνα με συνεντεύξεις που πήρε το πρακτορείο ειδήσεων με δύο αξιωματούχους ασφαλείας με άμεση γνώση της ιρακινής έρευνας, δύο εργαζομένους στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, δύο αξιωματούχους της αστυνομίας και δύο εργαζομένους της Cham Wings, μια ιδιωτική συριακή αεροπορική εταιρεία εμπορικών πτήσεων με έδρα την Δαμασκό.

Στις έρευνες ηγούνται ο Φαλίχ αλ Φάγιαντ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ και ο επικεφαλής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (PMF), του συντονιστικού φορέα των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που κυριαρχούνται από οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν στενές σχέσεις με τον Σουλεϊμανί.

Οι ερευνητές της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας έχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι ένα δίκτυο κατασκόπων μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αναμίχθηκε στη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών ασφαλείας» προς τις ΗΠΑ για την άφιξη του Σουλεϊμανί, τόνισε στο Reuters ένας από τους Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας.

Στους υπόπτους περιλαμβάνονται δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και δύο εργαζομένοι της Cham Wings – «έναν κατάσκοπο στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και ένα ακόμη μέλος πληρώματος του αεροσκάφους», είπε η πηγή. Οι ερευνητές της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας πιστεύουν ότι οι τέσσερις ύποπτοι, που δεν έχουν συλληφθεί, εργάστηκαν ως μέρος μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων που τροφοδοτούν με πληροφορίες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Οι δύο εργαζόμενοι της Cham Wings τελούν υπό έρευνα από τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών, επισήμαναν οι δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας. Στη Βαγδάτη, πράκτορες της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας ερευνούν δύο εργαζόμενους ασφαλείας του αεροδρομίου, που είναι μέλη της κρατικής υπηρεσίας προστασίας εγκαταστάσεων, τόνισε ένας από τους αξιωματούχους ασφαλείας του Ιράκ.

«Τα αρχικά ευρήματα της ομάδας ερευνών στην Βαγδάτη υποδεικνύουν ότι η πρώτη πληροφορία για τον Σουλεϊμάνι ήρθε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Η δουλειά του πυρήνα κατασκόπων στην Βαγδάτη ήταν να επιβεβαιώσουν την άφιξη και τις λεπτομέρειες αυτής της αυτοκινητοπομπής».

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Σουλεϊμανί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης περίπου στις 12:30 τα ξημερώματα στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του αεροδρομίου, που επικαλέστηκαν φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας. Ο Ιρανός στρατηγός και οι φρουροί του βγήκαν από το αεροπλάνο με μια σκάλα και κατευθύνθηκαν κατευθείαν στον αεροδιάδρομο και παρέκαμψαν τον τελωνειακό έλεγχο. Ο Μουχάντις τον συνάντησε έξω από το αεροπλάνο και οι δύο άνδρες μπήκαν σε ένα θωρακισμένο όχημα που τους περίμενε. Οι στρατιώτες που συνόδευαν τον Σουλεϊμανί μπήκαν σε άλλο θωρακισμένο SUV, σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου.

Καθώς αξιωματικοί ασφαλείας του αεροδρομίου κοιτούσαν, τα δύο οχήματα βγήκαν στον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε έξω από το αεροδρόμιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι δύο πρώτες αμερικανικές ρουκέτες έπληξαν το όχημα που επιβιβαζόταν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις στις 12:55 π.μ. Το SUV με τα μέλη της ασφάλειάς του χτυπήθηκε δευτερόλεπτα αργότερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:08