search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:28
MENU CLOSE

Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο-Στόλτενμπεργκ για το Ιράν – Καταδίκη της… «αποσταθεροποιητικής βίας» της Τεχεράνης

10.01.2020 07:45
Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο-Στόλτενμπεργκ για το Ιράν - Καταδίκη της... «αποσταθεροποιητικής βίας» της Τεχεράνης - Media

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το Ιράν, αλλά και το κάλεσμα του προέδρου Τραμπ προκειμένου το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι Πομπέο και Στόλτενμπεργκ «συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και στην μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο αξιωματούχοι καταδίκασαν «την αποσταθεροποιητική βία» του Ιράν και επιβεβαίωσαν «την δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στην εκπαιδευτική αποστολή [της συμμαχίας] στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε αστειευόμενος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να ονομαστεί «ΝΑΤΟ-ΜΕ» ή «ΝΑΤΟ plus the Middle East».

Ο ίδιος είπε ότι ανέφερε το πιθανό νέο όνομα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες μαζί του.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στην διάρκεια του ίδιου τηλεφωνήματος, ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή, στην προληπτική του δράση, αλλά και στη διατήρηση της ειρήνης» στην ίδια περιοχή.

«Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επεκταθεί και πρέπει να συμπεριλάβει σίγουρα την Μέση Ανατολή», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον δήλωσε χθες, ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι σημαντική, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος αναζητά περισσότερους συμμάχους για να συνεργαστούν μαζί μας στο Ιράκ», δήλωσε η ίδια στο CNBC.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και να αποφασίσει ότι έχουμε να κάνουμε περισσότερα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27