search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:03
MENU CLOSE

Επαφές Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς: Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις (Photos | Video)

10.01.2020 14:34
mitsotakis_arxigoi_346

 

Με γνώμονα την επιδίωξη συνεννόησης στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του απόντος Δημήτρη Κουτσούμπα -με τον οποίο θα συνομιλήσουν τη Δευτέρα- ενημερώνοντάς τους για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και διευρυμένη ατζέντα για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο.

Με συνομολογούμενες από κάθε πλευρά τις καλές προθέσεις, οι υπαρκτές διαφωνίες διαμόρφωσαν το φόντο των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό να ακούει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και εκείνους από την πλευρά τους να διατυπώνουν τις θέσεις τους για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο το εκλογικού νόμου, επιμένοντας στην ανάδειξη «των στοιχείων της αναλογικότητας, της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας» και επανέλαβε ότι είναι σταθερή του επιλογή να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. 

Ήταν η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, που ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση «διακομματικής συναίνεσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων.

«Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα» προστίθεται στην ανακοίνωση..  

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό, επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας, αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα».

Στις 12.00 το μεσημέρι δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον Αλέξη Τσίπρα και μπροστά στους δημοσιογράφους είχαν έναν σύντομο διάλογο με αναφορές στο τζετ-λανγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, η συνάντηση κράτησε λίγο λιγότερο από μια ώρα χωρίς να ακολουθήσουν αμέσως δηλώσεις, με τον κ. Τσίπρα να ανταποκρίνεται χαριτολογώντας σε σχόλια δημοσιογράφων επισημαίνοντας πως ο προβληματισμός του έγκειται όχι στο κλίμα της συνάντησης αλλά στις εξελίξεις.

Αργότερα, στη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας καθώς και ότι ζήτησε αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. 

Επίσης ότι εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας».

Χαρακτήρισαν επίσης, λανθασμένο το αίτημα του κ. Τσίπρα για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που όπως τονίζουν «η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της». Μάλιστα υπογράμμιζαν πως «ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του», καθώς όπως λένε, ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε πηγές του Μ. Μαξίμου. «Ας ελπίσουμε», προσθέτουν, «αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια».

Στο δικό της τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά επέμεινε πως ο καταλληλότερος τρόπος ενημέρωσης θα ήταν το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία της εθνικής γραμμής, ενώ ο πρωθυπουργός της απάντησε ότι υπάρχει ήδη εθνική γραμμή. Ο χρόνος της συζήτησης όπως ανέφερε αργότερα η κ. Γεννηματά αναλώθηκε κατά 99% στα εθνικά θέματα και ελάχιστα στο θέμα του εκλογικού νόμου, για τον οποίο όπως είπε «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Όπως έγινε γνωστό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας όπου υποστήριξε μεν ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά συστήματα με μέτρο και ιεράρχηση, αλλά δήλωσε αντίθετη σε ράλι εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» και σχεδόν μία ώρα αργότερα, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Η συνάντηση με τον κ. Βελόπουλο ήταν η πιο σύντομη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξερχόμενος υπογράμμισε τη μείζονα σημασία των εθνικών θεμάτων και έκανε δηλώσεις στις κάμερες.

Μετά την ολοκλήρωση και της δικής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ενημερώθηκε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και τις εξωτερικές υποθέσεις επισημαίνοντας ότι το ΜέΡΑ25 έθεσε με έμφαση τις δικές του θέσεις για όλ’ αυτά τα ζητήματα.

Απομένει τώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας.

«Η επίσπευση της κύρωσης της Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αποδεικνύει πως και αυτή η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση των επικίνδυνων αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή μας. Αλλά και η προσωρινή αναστολή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή η Συμφωνία, με ευθύνη και των δύο, υλοποιείται ήδη και οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που αποτελούν ορμητήρια πολέμου, λειτουργούν κανονικά» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την «Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και τις θέσεις των κομμάτων».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές παρεμβάσεις των Αμερικάνων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν για κανένα θέμα, και πολύ περισσότερο για τη διασφάλιση της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» προσθέτει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιό του: «Μοναδική λύση είναι η ακύρωση της Συμφωνίας και το άμεσο κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:03