search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:24
MENU CLOSE

Φωτιές, ρουκέτες και πολιτικό χάος – Μια παγκόσμια κρίση με πολλές εκφάνσεις ανοίγει τη νέα δεκαετία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2107
9-1-2020
12.01.2020 04:00
kagk.jpg

 

Αποφεύγοντας τα κλισέ, αυτό που χαρακτηρίζει το νέο έτος είναι μια οργανωμένη αναταραχή. Φωτιές στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, ασταθής σταθερότητα στην Ευρώπη και την Ε.Ε. (εν όψει και της νέας συμφωνίας με τη Βρετανία), η νέα «ελεγχόμενη» κρίση στο γεωπολιτικό εργαστήριο της Μέσης Ανατολής και ο «ειδικός» ρόλος της Τουρκίας ως ταραχοποιού, ο οποίος δημιουργεί τα δεδομένα που θα οδηγήσουν στις λύσεις που θέλει. Το κλειδί, λοιπόν, είναι ποιος οργανώνει αυτή την αναταραχή, ποιος κερδίζει και ποιος είναι ο τελικός στόχος.

Η πορτοκαλί κόλαση
«Ο επί Γης Παράδεισος», όπως από κάποιους χαρακτηρίζεται η Αυστραλία, έχει μετατραπεί σε «πορτοκαλί κόλαση». Ο καπνός από τις φονικές πυρκαγιές πέρασε τον Ειρηνικό, έφτασε μέχρι τη Νότια Αμερική και ενδεχομένως να φθάσει στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ (WMO). Ο καπνός έχει ήδη κάνει πορτοκαλί τον ουρανό στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ έως την κεντρική Χιλή έχει πάρει ένα γκρι χρώμα. Ο WMO επικαλέστηκε μαρτυρίες ότι το ηλιοβασίλεμα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, έχει κόκκινο χρώμα.
Όλα αυτά, μαζί με τους ξεριζωμένους κατοίκους και τα τουριστικά θέρετρα που έχουν μετατραπεί σε πόλεις – φαντάσματα, καταδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή και πολύ περισσότερο οι αρνητές της είναι υπόλογοι στις κοινωνίες για την ηθελημένη καταστροφή που προκαλείται. Μια καταστροφή που, αν και έχει ξεχαστεί, συντελείται και στη Βραζιλία, όπου ο Πρόεδρος Μπολσονάρου μιλάει ακατάληπτα για εχθρούς και καιροσκόπους ενώ αποψιλώνεται ο Αμαζόνιος για περαιτέρω εκμετάλλευση.
 
Στο παρά πέντε της συμφωνίας
Η συμφωνία για το Brexit πέρασε από το Κοινοβούλιο και ο Βρετανός πρωθυπουργός φαντάζει ο πιο ισχυρός πρωθυπουργός τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Μπόρις Τζόνσον τώρα, περνώντας στο δεύτερο, κρίσιμο μέρος αυτός της νέας εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., σκοπεύει να τονίσει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι το Λονδίνο δεν θέλει να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.
Η μεταβατική περίοδος θα ισχύει έως το τέλος του 2020, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να επεκτείνει το διάστημα που προβλέπεται στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις συνομιλίες για τις νέες διευθετήσεις στη σχέση της χώρας με την Ε.Ε., πρώτη φορά αφότου η Γερμανίδα συντηρητική πολιτικός ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο. Η Φον Ντερ Λάιεν έχει δηλώσει πρόσφατα πως αμφιβάλλει ότι επαρκεί το χρονικό διάστημα που απομένει προκειμένου τα δύο μέρη να κλείσουν μια τόσο περίπλοκη συμφωνία και θυμίζει πως χρειάστηκαν χρόνια για να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν παρόμοιες. Το ίδιο έπραξε και Βρετανός επίτροπος πρόσφατα.
Το Brexit αναζωπύρωσε τους φόβους και στη Β. Ιρλανδία, που σφράγισαν τρεις δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στις οποίες έδωσε τέλος η ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Οι ταραχές αυτές, στις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Ενωτικοί, προτεστάντες στην πλειονότητά τους, και οι Ρεπουμπλικανοί, καθολικοί στην πλειονότητά τους, άφησαν πίσω τους 3.500 νεκρούς.

Η συμφωνία του Brexit εγείρει φόβους, κυρίως για τον κίνδυνο της επαναφοράς ενός φυσικού συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της Ε.Ε. Η νέα συμφωνία τρομάζει και τους Ενωτικούς και τους πιο αδιάλλακτους νομιμόφρονες, που φοβούνται ότι το Brexit θα δημιουργήσει νομικές, τελωνειακές και εμπορικές διαφορές μεταξύ της επαρχίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και δημιουργεί την προοπτική μιας ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Τραμπ υπέρ του Ιράν!
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν είναι στο κόκκινο, αλλά με μια προσεκτική τακτική και από τις δύο πλευρές. Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ ήταν «μόνο η αρχή». «Οι πυραυλικές επιθέσεις ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή, ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη. «Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ» μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης. 
Νωρίτερα το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών – συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού. Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της χώρας Μοχάμαντ Τζαβάντ Τζαχρόμι, που με μία επιθετική ανάρτηση στο Twitter κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους, απαίτησε να «ξεκουμπιστούν από την περιοχή» τους. Ο Τζαχρόμι, χρησιμοποίησε τη φράση «ξεκουμπιστείτε από την περιοχή μας», αναρτώντας μία σημαία του Ιράν και μία του Ιράκ, με την ετικέτα «Σκληρή εκδίκηση».

Ο ισλαμιστής… γεωγράφος
Η Τουρκία ξέρει να κινείται μέσα στην κρίση, κυρίως όταν σε αυτή την κρίση έχει σημαντικό ρόλο. Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πούτιν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία παρέστη στην επίσημη τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Πούτιν στη Συρία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου είπε: «Ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Συρία, αυτό είναι υπόθεση της Ρωσίας. Εάν έχει κάποιες παρατηρήσεις, μπορεί να τις μοιραστεί με τον Πρόεδρό μας. Η δική μας θέση είναι σαφής: Βλέπουμε ότι ο Άσαντ δεν είναι ο ηγέτης εκείνος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον».
Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, και με κίνδυνο η Λιβύη να μετατραπεί σε νέα Συρία, ο Ερντογάν περιφέρει τον σουρεαλιστικό χάρτη της συμφωνίας που έχει κάνει με τη Λιβύη, αποδεικνύοντας ότι μπορείς καλύτερα να επιλύσεις ένα πρόβλημα που εσύ έχεις ορίσει από την αρχή. Αυτό που ξεχνάει όμως είναι ότι, πλην της αρχαιότητας, όποιος επανασχεδιάζει τον παγκόσμιο χάρτη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οδηγεί σε σύρραξη. 
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την πρώτη κρίση της νέας δεκαετίας, την οποία επιβάλλουν οι εκφραστές του «μη ρεαλισμού», που, ως αρνητές της επιστημονικά αποδεδειγμένης και τεκμηριωμένης πραγματικότητας, προσφέρουν το τέλειο και το τελευταίο άλλοθι για τη γονιδιακή μετάλλαξη της δυτικού τύπου δημοκρατίας.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:24