search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:38
MENU CLOSE

Το πέρασμα από τη δημοσιογραφία στον… καμβά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2107
9-1-2020
11.01.2020 04:00
kogiannis_mpoyfan.jpg

 

Tο «Πέρασμα» είναι η πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής του δημοσιογράφου Γιώργου Κογιάννη και αποτελεί ένα κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να ξεναγηθούν στο ζωγραφικό οδοιπορικό ενός καλλιτέχνη που περνά από τη δημοσιογραφία στον καμβά.

Ο ζωγράφος. Ο Γιώργος Κογιάννης είναι δημοσιογράφος και γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1959. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και από πολύ νωρίς δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της Επικοινωνίας. Η δίψα του για την αποτύπωση των γεγονότων και το ρεπορτάζ τον κράτησαν πολλά χρόνια στον δρόμο. Από εκεί κατέγραφε με την πένα του και τον φακό του τα σημεία των καιρών. Μάχιμος και δραστήριος, διακρίθηκε σε ουσιαστικούς ρόλους σε πλατό, Τύπο και πιο πρόσφατα στο διαδίκτυο, με σημαντικότερες συνεργασίες τον «Ριζοσπάστη», τα «Νέα», την «Πρώτη», τις «24 Ώρες», τον Flash 9,61, την ΕΡΤ κ.α.

Η κριτικός. Η Αθηνά Σχινά σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ζωγραφική για τον Γιώργο Κογιάννη ήταν και συνεχίζει να είναι μια άσκηση ζωής, για το μάτι, το χέρι και τους χτύπους της καρδιάς. Θα την προσδιόριζα καλύτερα αυτή την άσκηση, αν έλεγα πως περιλαμβάνει διαδρομές διαθέσεων και στοχασμών με συνέχειες κι ασυνέχειες, σε μνήμες και μετουσιωνόμενες πραγματικότητες, που τις ανακαλεί ο καλλιτέχνης αυτός και τις βιώνει ως ταλαντώσεις αισθήσεων πάνω στο τεντωμένο, θαρρείς, σκοινί του ακροβάτη. Ο Γιώργος Κογιάννης ζωγραφίζει ιχνοθετώντας πάνω στις επιφάνειές του στίγματα και χαράγματα, όπως επίσης εντυπώματα ψυχής και σημάδια. Άλλοτε πάλι, αποτυπώνει με αφαιρετικές χειρονομίες έναν συνδυασμό από κραδασμούς και ιδιοσυχνότητες, εντάσεις και πυκνότητες, χρώματα και σχήματα, προσδιορίζοντας ενσταλάγματα από στοιχεία ποιοτικά που προέρχονται όλα από ποικίλες διακυμάνσεις, αναδυόμενες από το βάθος του υποσυνείδητου. Ο εικαστικός αυτός δημιουργός, ξεκινώντας από ψυχοδυναμικές του διαχρονικές καταθέσεις, τα ανασύρει στην επιφάνεια αυτά του τα ‘‘ευρήματα’’, τα συνδυάζει με μετουσιωμένα ερεθίσματα της καθημερινότητας και την ίδια στιγμή τα αναψηλαφεί, τα εξιχνιάζει και τα αναλύει, καθώς διαλεκτικά τα επεξεργάζεται κατόπιν και τα ανασυνθέτει, μετατρέποντάς τα σε ένα είδος γραφής».

Info: Γενική Επιμέλεια: Πόπη Αναστούλη

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου έως Κυριακή 26 Ιανουαρίου στον εκθεσιακό χώρο και στο foyer του 2ου ορόφου του ΙΜΚ

 Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 18.00-22.00

Είσοδος Ελεύθερη

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ.: 2103418550

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:38