search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:39
MENU CLOSE

Στο άγνωστο με βάρκα την επιβίωση…

01.06.2012 14:57
Στο άγνωστο με βάρκα την επιβίωση...  - Media

Παραζαλισμένο από την εκλογική εξαέρωση της 6ης Μαΐου και χωρίς σοβαρή στρατηγική, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κινείται αποπροσανατολισμένο στην πορεία προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Παραζαλισμένο από την εκλογική εξαέρωση της 6ης Μαΐου και χωρίς σοβαρή στρατηγική, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κινείται αποπροσανατολισμένο στην πορεία προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η ευκαιρία της διακαναλικής συνέντευξης την περασμένη Κυριακή εξαντλήθηκε χωρίς κανένα επικοινωνιακό στόχο από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, που μοιάζει να επιθυμεί να περάσει την εικόνα μιας υπεύθυνης δύναμης, χωρίς όμως να έχει ανακαλύψει ακόμα τον τρόπο που θα κάνει τους πολίτες να τον ακούσουν.

Στριμωγμένο στη γωνία το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως έχει αποδεχτεί τον τρίτο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και δίνει μια μάχη επιβίωσης. Χωρίς να προωθεί κανένα επιθετικό πολιτικό χαρακτηριστικό που θα επιχειρεί να επανασυσπειρώσει έστω και μερικώς ψηφοφόρους του, εξαντλείται στην καθημερινή επανάληψη με φλύαρες προτάσεις που δεν περνούν στην κοινωνία. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο Βενιζέλος μοιάζει να επιμένει να προβάλλει το προφίλ του μεγάλου διαπραγματευτή, που πήρε τη χώρα στις πλάτες του το τελευταίο έτος, παρότι το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε πλήρως το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του. Παίζει δηλαδή σε ανύπαρκτο πολιτικό γήπεδο και δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει όσα υπόσχεται με βάση τα επιτεύγματα της περασμένης τριετίας.

Στην παρούσα φάση οι επιτελείς στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ο «πάτος» στο βαρέλι και στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «τσιμπήσει», αφού οι πολίτες κινούνται με άλλες σκέψεις και αισθήματα σ’ αυτές τις εκλογές. Και στέκονται ιδιαίτερα σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όπως η καταλληλότητα για πρωθυπουργία στο πρόσωπο του προέδρου τους, που είναι πάνω από αυτή του Αλέξη Τσίπρα, παραβλέποντας όμως ότι τα στοιχεία αυτά δεν δημιουργούν ρεύμα.

Οι εβδομάδες περνούν στην Ιπποκράτους και μπαίνουμε στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας χωρίς ουσιαστικά το προσκλητήριο στελεχών, που ανακοινώθηκε μετά το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, να έχει υλοποιηθεί. Ο πρόεδρος του κόμματος όταν δεν βλέπει φορείς και δεν περιοδεύει αιφνιδιαστικά σε διάφορες περιοχές για να μιλήσει σε 100 ή 200 στελέχη και συνταξιούχους, συσκέπτεται με μια απροσδιόριστη ομάδα συνεργατών.

Όλα τα όργανα του κόμματος έχουν καταργηθεί και τίποτα δεν τα έχει υποκαταστήσει, εκτός από την έντονη κινητικότητα των στενών συνεργατών του προέδρου του Κινήματος. Τι στιγμή που όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επιχείρησαν μετά τα εκλογικά αποτελέσματα άνοιγμα σε όμορες δυνάμεις ή ανάκληση στελεχών και φίλων, το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ μοιάζει να κάνει «μούτρα» σε όλους τους μη βενιζελικούς και εκπέμπει ένα μήνυμα απίστευτης εσωστρέφειας και περιφρόνησης του πολιτικού περίγυρου. Μάλιστα κάποια παραγκωνισμένα στελέχη εκτιμούν ότι «το μικρό φοβικό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και κανείς από τη νέα ηγετική ομάδα δεν επιθυμεί να το αλλάξει».

Τα άλλοτε κορυφαία στελέχη είτε εισέρχονται μυστικά στην Ιπποκράτους για να μην τους πάρει κανείς χαμπάρι, είτε στην πραγματικότητα βρίσκονται στα γραφεία τους και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η κινητοποίηση στελεχών και πρώην βουλευτών ακόμα μοιάζει γράμμα κενό, λένε κομματικοί παράγοντες που βλέπουν το κόμμα να πηγαίνει στις εκλογές και να «ψηφίζεται» από τη δύναμη της συνήθειας. Από τις τηλεοράσεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι περισσότεροι και οι μόνοι που φαίνεται να συμμετέχουν στις εκλογές είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Πάρης Κουκουλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Πέτρος Ευθυμίου και η Αθηνά Δρέττα.

Προς το παρόν οι «Ευαγγελιστές», μια ομάδα νέων ή παλιότερων (αλλά σχετικά άφθαρτων) στελεχών, δεν φαίνεται να αποδίδουν τηλεοπτικά, ενώ η καμπάνια του κόμματος μοιάζει θολή και χωρίς σαφή στόχο.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος κάθε μέρα που περνάει κάνει όλο και περισσότερο θόρυβο μήπως του δώσει κανείς σημασία και δεν κρύβει τον θυμό του που κανείς δεν τον κάλεσε να πει τη γνώμη του. Ο Κώστας Λαλιώτης επιλέγει τη στιγμή να μας ενημερώσει για τις μεγάλες διαφωνίες του με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία, ξεκινώντας από τον Ανάν και φτάνοντας στα μνημόνια, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει την πολιτική, ιδεολογική και επικοινωνιακή αυτονομία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙ-ΖΑ. Και εν μέσω όλων αυτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης προαναγγέλλει έμμεσα τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας με νόημα ότι νέος πολιτικός φορέας θα δημιουργηθεί εντός του τρέχοντος έτους, δηλαδή εντός του 2012, που θα αντιπαρατεθεί πολιτικά και ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της  Κεντροαριστεράς.  Η δήλωση, που δεν άρεσε καθόλου στη νέα ηγετική ομάδα, συνεπάγεται εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου.

 

Περιμένουν και σιωπούν

Από την άλλη πλευρά του λόφου, οι μεταρρυθμιστές Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος σιωπούν και περιμένουν, με την πρώτη να θεωρείται ως και με το ένα πόδι εκτός ΠΑΣΟΚ σε νέο πολιτικό εγχείρημα που θα επιχειρήσει να αναστήσει τον κεντροαριστερό εκσυγχρονισμό του Σημίτη. Προς τα εκεί κινούνται και οι «νέοι μεταρρυθμιστές» με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Ηλία Μόσιαλο να ηγούνται, αλλά και μια σειρά στελεχών που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Έκτωρ Νασιώκας, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, που αρνήθηκαν προεκλογικά (στις προηγούμενες εκλογές) να βάλουν πλάτη στο δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ και επίσης κράτησαν με ηχηρό τρόπο αποστάσεις από το προσκλητήριο Βενιζέλου μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου φίλων του Έκτορα Νασιώκα στη Λάρισα προχτές το βράδυ, πέτυχε ένα ακόμα χτύπημα εναντίον Βενιζέλου, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «η χώρα δεν έχει ηγεσίες. Υπάρχει έλλειψη ηγεσιών σε όλες τις εκφάνσεις της». Κι ενώ ο αριστερόστροφος πόλος μοιάζει να έχει απορροφηθεί σχεδόν πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Λούκα Κατσέλη (την πιο όψιμη επικεφαλής του) να δηλώνει μετεκλογική συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δεξιοί του ΠΑΣΟΚ καραδοκούν για μετά τις 17 Ιουνίου. Θεωρούν ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητική συνιστώσα ή αν οι προσυνεδριακές διαδικασίες επιχειρήσουν να «δοξάσουν» τον Βενιζέλο και την παρέα του, ο δρόμος για τη δημιουργία νέου εκσυγχρονιστικού πόλου είναι προ των πυλών. Τον δρόμο άλλωστε δείχνει να ανοίγει ο Τάσος Γιαννίτσης, που κλείνει το μάτι στους πολίτες ότι ο Λουκάς Παπαδήμος κάνει απλώς διακοπές αυτήν την περίοδο… Στο μεταξύ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αυτοθαυμάζεται στον καθρέφτη του όταν δεν φλυαρεί, αρνούμενος να δώσει πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό στίγμα σ’ αυτό το ΠΑΣΟΚ του 13,8%. Κάποιοι φοβούνται ότι τον Σεπτέμβριο η αντανάκλαση στον καθρέφτη του θα δείχνει ένα ακόμα βαρίδι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:36