search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:23
MENU CLOSE

Αναζητείται λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τις τράπεζες στην Creta Farms

11.01.2020 17:40
Αναζητείται λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τις τράπεζες στην Creta Farms - Media

 

Αγωνία επικρατεί στους εργαζομένους της Creta Farms, στους πιστωτές και στους προμηθευτές της αλλαντοβιομηχανίας, αλλά και στους μετόχους της εταιρείας, καθώς το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε την Τετάρτη ανάμεσα στην Impala Invest και στις τράπεζες παραμένει. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να γίνουν προσπάθειες προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης της Creta Farms.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο επικεφαλής της Impala Invest Δημήτρης Βιντζηλαίος εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του σε ό,τι αφορά τον τρόπο έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Ο επενδυτής έχει ταχθεί εξαρχής κατά του ορισμού ειδικού εντολοδόχου και έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν αποκτήσει στην Creta Farms μέσω των συμβάσεων εκχώρησης αυτών από τους αδερφούς Δομαζάκη το περασμένο φθινόπωρο όσο και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα όταν η Εθνική Τράπεζα απέκτησε ένα επιπλέον 19%, το οποίο ήταν ενεχυριασμένο στο πλαίσιο του κοινοπρακτικού δανείου που είχε λάβει η Creta Farms τον Μάρτιο του 2018 και τη σύμβαση του οποίου η τράπεζα κατήγγειλε. Ειδικότερα, σήμερα οι τράπεζες κατέχουν συνολικά το 83,47% των δικαιωμάτων ψήφου της Creta Farms και συγκεκριμένα 31,17% η Εθνική Τράπεζα, 25,36% η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, 10,17% η Τράπεζα Πειραιώς, 8,84% η Eurobank και 7,93% η Alpha Bank.

Αν και τα Χριστούγεννα φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο του ειδικού εντολοδόχου, αυτό επανήλθε στο προσκήνιο πριν από λίγες ημέρες από μία τράπεζα. Εκπρόσωποι των λοιπών τραπεζών, οι οποίες φέρονται διατεθειμένες να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν στην Creta Farms, εμφανίζονται προβληματισμένοι από αυτή την εξέλιξη και δεν αποκλείεται να ασκήσουν πιέσεις στην τράπεζα που διαφωνεί.

Το ενδεχόμενο απόσυρσης του ενδιαφέροντος του Δ. Βιντζηλαίου δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάτι που θα σημαίνει πιθανώς ακόμη και τον «ξαφνικό θάνατο» της Creta Farms με οδυνηρές συνέπειες. Ο ίδιος το διαψεύδει και εμφανίζεται να επιθυμεί την απόκτηση της μέχρι πριν από ένα χρόνο κορυφαίας ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας, όμως φέρεται να έχει στείλει κάποιες πρώτες «προειδοποιήσεις» στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβάλει μεν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση της Creta Farms, καταθέτοντας ποσό τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, μη επιτρέποντας, ωστόσο, την αξιοποίησή του όσο οι πιστωτές επιμένουν στη «λύση» του ειδικού εντολοδόχου. Ο ίδιος, πάντως, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου προχώρησε στη σύσταση μονοπρόσωπης εταιρείας στην Ελλάδα, της Impala Hellas. Η έδρα της εταιρείας είναι στο Περιστέρι, έχει μετοχικό κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί από την Bella Bulgaria, την εταιρεία τροφίμων που έχει η Impala Invest στη Βουλγαρία.

To πρώτο τεστ για το τι θα πράξουν οι τράπεζες είναι την προσεχή Τρίτη 14 Ιανουαρίου, οπότε έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την εκλογή διοικητικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εταιρεία διοικείται από τριμελή προσωρινή διοίκηση, η οποία τοποθετήθηκε με απόφαση δικαστηρίου, ύστερα από σχετική προσφυγή των πιστωτριών τραπεζών.

Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας προβλέπεται η πραγματοποίηση επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10