search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:47
MENU CLOSE

Ο Τραμπ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με την Τεχεράνη

12.01.2020 20:26
HΠΑ: Ο Τραμπ ζήτησε να προστεθεί το όνομά του στις επιταγές προς τους Αμερικανούς - Media

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε εκ νέου σήμερα, Κυριακή, το Ιράν να μην καταστέλλει τις διαδηλώσεις ωστόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να συζητήσει με τους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΑΣ», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter την επομένη ενός πρώτου μηνύματος όπου καλούσε το καθεστώς στην Τεχεράνη να μην διαπράξει «άλλη μια σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών».

Η αστυνομία διέλυσε σήμερα συγκεντρώσεις φοιτητών στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των 176 θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους, την Τετάρτη, το οποίο καταρρίφθηκε «από λάθος» από τον στρατό.

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί ή φυλακιστεί από εσάς και ο κόσμος σας παρακολουθεί», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναφερόταν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα μέσα Νοεμβρίου στο Ιράν μετά την ανακοίνωση μιας μεγάλης αύξησης της τιμής της βενζίνης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 θανάτους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία.

Η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου έγινε εν μέσω αυξημένων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν, που κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία από τους Αμερικανούς, στις 3 Ιανουαρίου, του ισχυρού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Την Τετάρτη, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Παρά τις εντάσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να είναι έτοιμος να συζητήσει με το Ιράν «χωρίς προϋποθέσεις» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν «έναν καινούριο δρόμο, μια σειρά μέτρων που θα κάνουν το Ιράν μια πιο κανονική χώρα», εξήγησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Μέλη της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν σήμερα πως οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αιτιολογούν την απόφαση για τη δολοφονία του κασέμ Σουλεϊμανί.

«Δείχνουν πως (οι Ιρανοί) ενδιαφέρονταν για αμερικανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή και ήθελαν να προκαλέσουν θύματα ανάμεσα στους στρατιώτες, τους πεζοναύτες, την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και τους διπλωμάτες», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπρίεν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Η απειλή ήταν άμεση», είπε.

«Μια επίθεση μεγάλου εύρους θα ελάμβανε χώρα τις επόμενες ημέρες», υπερθεμάτισε ο Μαρκ Έσπερ στο CBS, «σε πολλές χώρες και πιο σημαντική από τις προηγούμενες, έτσι ώστε να μας οδηγήσει σε μια ανοικτή σύγκρουση με το Ιράν», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι «υπερεκτίμησε και υπερέβαλε τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών».

«Και το να δικαιολογείτε ενέργειες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ένοπλη σύγκρουση με το Ιράν, είναι μια επικίνδυνη στρατηγική».

Ο Μαρκ Έσπερ παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες που να δείχνουν απειλή επίθεσης σε τέσσερις αμερικανικές πρεσβείες όπως είχε πει την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό που είπε ο πρόεδρος ήταν πως πιθανόν να ακολουθούσαν και άλλες επιθέσεις εναντίον πρεσβειών. Συμμεριζόμουν την άποψη αυτή», είπε ο Έσπερ. «Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποιο ειδικό στοιχείο».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία στο σημείο εκείνο είπε: «Δεν είδα κάποιο σε σχέση με τέσσερις πρεσβείες».

Πολλοί Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο και δεν ζήτησε τη συγκατάθεσή του προτού διατάξει τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα το οποίο περιορίζει την εξουσία του Αμερικανού προέδρου να διατάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, ένα κείμενο που δεν έχει αξία νόμου.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αιτιολόγησε τις νέες οικονομικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή σε βάρος πολλών Ιρανών ηγετών και μιας σειράς μεταλλευτικών και μεταλλουργικών ομίλων.

Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις κάθε επιχείρηση που εμπορεύεται μαζί τους, είτε είναι αμερικανική είτε όχι.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε στο στόχαστρο τον ιρανικό λαό», είπε ο Στίβεν Μνούτσιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Θέλουμε να αποκόψουμε τα έσοδα που χρηματοδοτούν επιβλαβείς ενέργειες», είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:47