search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:19
MENU CLOSE

Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης

01.06.2012 07:12
Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης - Media

Ζούμε μέρες όπου το ιστορικό επίτευγμα της Ενω­μένης Ευρώπης, ένα συλλογικό όραμα που έγινε πραγματικότητα, αμφισβητείται όχι τόσο από τους ορκισμένους εχθρούς της ευρωπαϊκής ενότητας, όσο από την ίδια της τη λειτουργία.

Γιούργκεν Χάμπερμας

Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Εκδόσεις: Πατάκης

Σελ.: 199 

Ζούμε μέρες όπου το ιστορικό επίτευγμα της Ενω­μένης Ευρώπης, ένα συλλογικό όραμα που έγινε πραγματικότητα, αμφισβητείται όχι τόσο από τους ορκισμένους εχθρούς της ευρωπαϊκής ενότητας, όσο από την ίδια της τη λειτουργία. Το επίτευγμα της Ευρώπης κλυδωνίζεται και οι συνέπειες για τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι βαριές. Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή ατμόσφαιρα στην οποία οι πο­λιτικοί και οι πολιτικές αναδεικνύονται κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, η γνώμη ενός φιλοσόφου λει­τουργεί λυτρωτικά. Το δίχως άλλο, ο Χάμπερμας, ο κορυφαίος αυτός Ευρωπαίος στοχαστής, μέσα από μια σειρά τοποθετήσεων πάνω στα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι λαοί της, εκφράζει την πίστη του αλλά και τη βεβαι­ότητά του για τη ν αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκαλεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση χρέους. Το βασικό πρόταγμα για τον φιλόσοφο είναι να μείνει ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα και να μην παρακμάσει η Ευρώπη ως νομική οντότητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μιλά για ένα ευρωπα­ϊκό σύνταγμα που δεν θα θίγει ούτε θα αμφισβητεί την ιδέα της εθνικής κυριαρχίας κάθε λαού. Ειδική μνεία κάνει ο φιλόσοφος και στην ελληνική περί­πτωση, αποδίδοντας βαρύτατες ευθύνες στη Μέρκελ. Επίσης, θεωρεί αδικαιολόγητη την ολιγωρία στους ευρωπαϊκούς χειρισμούς για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της έντονης κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα μας. Ο συγγραφέας ασκεί δριμύτατη κριτική στη νεοφιλελεύθερη πο­λιτική των τελευταίων δεκαετιών και την ασυδοσία, μέσω νομοθετικής κάλυψης, της λειτουργίας των αγορών.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17