search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:02
MENU CLOSE

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος

13.01.2020 15:53
Συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της πανδημίας σε επίπεδο αρχηγών (LIVE) - Media

 

Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση σήμερα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία μεθαύριο Τετάρτη 15/1, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου «κύριος γνώμονας είναι η θέσπιση ενός αξιόπιστου, διαφανούς, απλού και λειτουργικού πλαισίου που θα εισάγει ένα νέο πολιτικό σύστημα στην μετά κρίση Ελλάδα, το οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, μία σχέση που ξεκίνησε να οικοδομείται επί βάσεων στερεών με την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019».

Βασική αρχή του υπό θέσπιση συστήματος, είναι το κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%. Η πριμοδότηση με έως 50 έδρες είναι ανάλογη με το υπερβάλλον του 25% ποσοστό.

Με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που φέρει τον τίτλο «Εκλογή βουλευτών» εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.

Την άποψη ότι η απλή αναλογική είναι «ένα βαθιά δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, που αναβαθμίζει τη δημοκρατία», εκφράζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης επί του θέματος, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνει ότι «ιστορικά η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές, σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες αφορούσαν τη λειτουργία του πολιτεύματος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:01