search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:58
MENU CLOSE

F-35: Τα σενάρια για τα τουρκικά μαχητικά και την Ελλάδα

14.01.2020 14:28
Μες στην πίκρα οι Τούρκοι, ανακαλύπτουν ότι τα F-35... έχουν προβλήματα - Media
 
Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια σχετικά με τα πέντε μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά η πώλησή τους «πάγωσε» όταν η Άγκυρα απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να δείξει «κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία και να την πετάξει έξω από το πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροσκαφών.
 
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση F-35, και όπως αναφέρει ο enikos.gr, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ερωτήματα είναι εάν και κατά ποσό είναι πιθανό να δούμε τα πέντε τουρκικά F-35, που πλέον έχουν περιέλθει στο αμερικανικό δημόσιο και βρίσκονται σε κατάσταση αποθήκευσης, να καταλήξουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία.
 
Τα πέντε αεροσκάφη κοστολογούνται στα 440 εκατ. δολάρια και ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διάλογος περί αξιοποίησής τους. Ένας διάλογος ο οποίος όμως θα μπορεί να έχει ουσιαστική βάση μετά τον Μάρτιο, όποτε και αναμένεται επισήμως η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά έχουν γίνει διερευνητικές επαφές για το ενδεχόμενο απόκτησης των πέντε αεροσκαφών από τη χώρα μας. Εάν κάτι τέτοιο τελικά ευοδωθεί είναι κάτι πρώιμο και με υψηλό ρίσκο να το προβλέψει ο οποιοσδήποτε, πλην όσων μετέχουν στις συζητήσεις και διαβουλεύσεις.
 
Ωστόσο εάν τελικά υπάρξει θετική εξέλιξη ως προς αυτό το ενδεχόμενο θα έχει άμεση σχέση με την θεαματική – επί του πρακτέου πλέον – μεταστροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ίσως και αυτό το ενδεχόμενο να κερδίζει πολλές πιθανότητες, ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:58