24/01/2021 07:46:20

Ο Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στον Μητσοτάκη για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό

Ο Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στον Μητσοτάκη για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό - Media

 

Επίκαιρη ερώτηση για τα εργασιακά δικαιώματα κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ των Μνημονίων», τιτλοφορείται η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ερώτησή του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσα σε 6 μήνες έχει προχωρήσει σε μέτρα που περιορίζουν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας και οδηγούν σε μειώσεις μισθών.

Ο κ. Τσίπρας θέτει δύο ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:

-Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει οδηγήσει σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων και εάν θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχε προεκλογικά δεσμευτεί, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης που σημαίνει αύξηση 5,6% ή εάν θα υιοθετήσει τη δήλωση Σταϊκούρα ότι η αύξηση τον Φεβρουάριο του 2019 ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία.

-Εάν θα παρατεθεί το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του brain drain για συνεχίσουν 5.500 νέοι επιστήμονες να δουλεύουν σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

Στο πλήρες κείμενο της ερώτησης, ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ότι με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ ενθαρρύνεται η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και ότι με τροπολογίες καταργήθηκε η αιτιολόγηση των απολύσεων καθώς και μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ο αναπτυξιακός νόμος αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ και ο υπουργός Εργασίας εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μειώνουν μισθούς λόγω οικονομικών προβλημάτων και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Επίσης, θέσατε τέτοιους περιορισμούς που καταργούν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενέργεια που είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ. Πρόκειται για μια ολική επαναφορά στα πλήγματα του 2ου μνημονίου», σημειώνεται στην ερώτηση Τσίπρα.

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 11% και 27% για τους νέους καταργώντας τον υποκατώτατο».

«Δεν έχετε ακόμη απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην διπλάσια της ανάπτυξης αύξηση όπως δεσμευτήκατε προεκλογικά. Μια αύξηση που θα ήταν αναιμική, αλλά που, ακόμη και αυτή, στελέχη της κυβέρνησής σας αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μην συμβεί. Παράλληλα ποτέ δεν επικρίνατε έστω και λεκτικά την προσφυγή του ΣΕΒ για την ακύρωση της αύξησης μισθών λόγω των τριετιών», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.