search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:33
MENU CLOSE

Μηταράκης: Υπουργός μετανάστευσης ο τραπεζίτης και βιομηχανικός αναλυτής – Δυσφορία και προβληματισμός εντός ΝΔ

15.01.2020 10:50
Προπηλάκισαν άγρια τον Μηταράκη στη Χίο για το προσφυγικό (Video) - Media

«Μούδιασμα» προκάλεσε σε πολλούς στη Νέα Δημοκρατία, η ανάληψη του νέου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολίτικής από τον Νότη Μηταράκη.

Ο χειρισμός του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ενός θέματος που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης, δόθηκε σε έναν βουλευτή που η μοναδική σχέση του με αυτό ήταν οι προπηλακισμοί που δέχτηκε μόλις δύο μέρες πριν στην εκλογική του περιφέρεια, από «αγανατκτισμένους» που αντιδρούσαν στη νέα υπερδομή 4.000 προσφύγων στο νησί.

Προπηλάκισαν άγρια τον Μηταράκη στη Χίο για το προσφυγικό (Video) - Media

To μεγάλο πολιτικό γεγονός-έκπληξη της ημέρας είναι η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τα πρότυπα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Υπουργός χρίστηκε ο βουλευτής Χίου και τέως υφυπουργός Εργασίας,Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής υπουργός ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης με το μεταναστευτικό-προσφυγικό και το ασφυκτικό κλίμα που επικρατεί στα κέντρα προσφύγων ανά την Ελλάδα, εκτίμησε ότι απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και πιο “μελετημένη” πολιτική που μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από ένα υπουργείο.

Ωστόσο η επιλογή του Νότη Μηταράκη ξάφνιασε πολλούς όχι μόνο εκτός αλλά και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς ο νέος υπουργός δεν έχει καμία σχέση και εμπειρία με το “καυτό” αντικείμενο του υπουργείου του.

Το προφίλ του

Και για το λόγου το αληθές αρκεί κανείς να δει το βιογραφικό του όπως μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μηταράκης έχει “ανεβάσει” στην προσωπική του ιστοσελίδα, όπου φαίνεται πως έχει ασχοληθεί με βιομηχανικές επενδύσεις, οικονομικές αναλύσεις, λιανικό εμπόριο και τράπεζες.

Δείτε τι γράφει ο ίδιος για την εμπειρία του:

Το 2012 (Μάιος & Ιούνιος) εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών, το 2015 (Ιανουάριος & Σεπτέμβριος) και το 2019 Βουλευτής Χίου. Επίσης, το 2019 διετέλεσε Τακτικό Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον Ιδιωτικό Τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας. Βραβεύτηκε το 2005 ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας και μέλος του Δ.Σ. της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.

Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst – CFA).

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014), κατείχε τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2012 – 2015, διατέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίσθηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:33