search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:02
MENU CLOSE

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, οριακά κέρδη στο Χ.Α.

15.01.2020 11:29
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, οριακά κέρδη στο Χ.Α. - Media

 

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις οικονομικές ειδήσεις και τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται, αλλά και να προβλέψουν την “επόμενη μέρα” στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, σήμερα πέφτουν οι υπογραφές, για την “πρώτη φάση” στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας.

“Οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να διατηρηθούν ακόμα και για την περίοδο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ενώ η μείωση τους θα εξαρτηθεί από την συμμόρφωση της Κίνας στους όρους της συμφωνίας ‘πρώτης φάσης’ με τις ΗΠΑ”, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

“Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διατηρήσει σε ισχύ δασμούς που επιβάλλει σε αγαθά που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα, ως την ολοκλήρωση της λεγόμενης ‘Φάσης 2’ της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο”, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Με ρυθμό 0,6% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2019, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, καταγράφοντας το πιο αδύναμο αποτέλεσμα από το 2013. Η ανάπτυξη ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία τον Δεκέμβριο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, προσθέτοντας νέα πίεση για μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Οι τιμές καταναλωτή ήταν 1,3% υψηλότερες τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, καταγράφοντας επιβράδυνση από την άνοδο κατά 1,5% του Νοεμβρίου.

Συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ υποχώρησε κατά 1,5% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ανέμεναν 0,3% μηνιαία άνοδο και 1,1% ετήσια πτώση.

Ανοδικά κινήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης, σε μη προσαρμοσμένη βάση με τον υπόλοιπο κόσμο, τον Νοέμβριο. Όπως μετέδωσε το Reuters, διαμορφώθηκε στα 20,7 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. έναν χρόνο πριν. Ήταν, ωστόσο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς για 23,3 δισ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, ο γενικός δείκτης έχει γυρίσει σε οριακά κέρδη, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 920,6 (-0,33%) και 926,05 μονάδων (+0,26%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 23 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι Alpha Bank (+1,87%), Eurobank (+1,51%), 3E (+1,43%), Εθνική (+1,53%) και με αξιοσημείωτες απώλειες οι ΔΕΗ (-1,27%) και ΟΤΕ (-1,01%).

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους 1 ευρώ, ανά μετοχή.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετική μεταβολή και ει δυνατόν, κοντά στα υψηλά ημέρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:55