search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:42
MENU CLOSE

Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Αισιοδοξία στις αγορές, αλλά ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

15.01.2020 13:47
Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Αισιοδοξία στις αγορές, αλλά ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες - Media

 

Το ευρώ ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας έναντι του αμερικανικού δολαρίου σήμερα καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος πριν από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Ενώ η επίσημη συμφωνία θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό μηνών κατά τους οποίους οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προχωρούσαν εκατέρωθεν σε αυξήσεις των δασμών, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην αγορά νομισμάτων που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο. «Οι αγορές εμφανίζονται πιο αισιόδοξες ότι η εμπορική συμφωνία θα αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω κέρδη στα νομίσματα, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Commerzbank.

Ενώ τα μεγάλα νομίσματα πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσής στους στο Λονδίνο σήμερα το πρωί καταγράφοντας οριακές διακυμάνσεις, το ευρώ σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,2% στο 1,1148 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου. Αναλυτής δήλωσε ότι η άνοδος του ευρώ οφείλεται επίσης και στις αγορές που προχωρά κρατικό επενδυτικό ταμείο. Ωστόσο, κάποιοι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η επίσημη συμφωνία θα τερματίσει την εμπορική διαμάχη.

«Δεν νομίζω ότι η αγορά είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι κλείνει το μέτωπο της εμπορικής διαμάχης, καθώς το θέμα έχει προκαλέσει πολλή ζημιά στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Νιλ Μέλορ, αναλυτής της BNY Mellon στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι οι τωρινοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα μείνουν σε ισχύ έως τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει τη ‘φάση 1’ της εμπορικής συμφωνίας με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε στον Λευκό Οίκο στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Τραμπ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τους δασμούς

Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι κάποια θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας θα επιλυθούν στο επόμενο κεφάλαιο της συμφωνίας για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Νομίζω ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι θεμάτων τεχνολογίας είναι στη Φάση 1. Υπάρχουν άλλοι τομείς υπηρεσιών, εκτός των χρηματοπιστωτικών, που θα είναι στη Φάση 2. Υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα θέματα κυβερνοασφάλειας που θα είναι στη Φάση 2», δήλωσε ο Μνούτσιν στο CNBC, ενώ οι δύο χώρες ετοιμάζονται να υπογράψουν τη Φάση 1 της συμφωνίας.

«Υπάρχουν ακόμα κι άλλα ζητήματα για να ασχοληθούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε».

Ερωτηθείς, ωστόσο, από το δίκτυο CNBC αναφορικά με ενδεχόμενη αύξηση των δασμών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα σεβαστεί τους όρους του παιχνιδιού, ο Μνούτσιν απάντησε: «Αυτό είναι ακριβώς. Ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τους δασμούς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία σε τελετή στον Λευκό Οίκο στις 18:30 ώρα Ελλάδας, σηματοδοτώντας μια ανακωχή ύστερα από την εκατέρωθεν επιβολή δασμών ως αντιποίνων για 18 μήνες που έχουν επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:41