search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:51
MENU CLOSE

Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ

15.01.2020 13:51
Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ - Media

 

Μετά τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρουσίασε στις 15 Ιανουαρίου στον Βλαντίμιρ Πούτιν την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μεντβέντεφ – μεταξύ άλλων – επεσήμανε ότι η πρωινή ομιλία του Πούτιν περιγράφει μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα.

«Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως “σύνολο”» επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο την ευκαιρία να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι είναι σωστό, εφαρμόζοντας το Άρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση – υπό την παρούσα σύνθεση – να παραιτηθεί»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μεντβέντεφ για τη «δουλειά» του και κάλεσε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Μόλις αυτό καταστεί πραγματικότητα, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει το νεόκοπο χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο προς τον πρόεδρο για ζητήματα ασφάλειας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει αυτή τη νέα θέση.

Σημειώνεται πως απευθυνόμενος στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 15 Ιανουαρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε μια συνταγματική μεταρρύθμιση στη Ρωσία, η οποία θα οδηγούσε, εάν εγκριθεί, στον ορισμό του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τον προεδρικό χαρακτήρα της ρωσικής εξουσίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:51