search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:09
MENU CLOSE

Απειλή για το Ισραήλ θεωρείται η Τουρκία, για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών

15.01.2020 14:45
Απειλή για το Ισραήλ θεωρείται η Τουρκία, για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών - Media

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών το Ισραήλ τοποθετεί την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες κινδυνεύει.

Στην ετήσια έκθεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφορίων του Ισραήλ η Τουρκία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες διατρέχει κίνδυνο το εβραϊκό κράτος, όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα ο Φιλελεύθερος.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ ετοιμάζει ετησίως μια έκθεση στην οποία καταγράφονται, στη βάση αναλύσεων και αξιολογήσεων που γίνονται, οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα.

Αν και στην εκτίμησή της η ΣΥΠ δεν προβλέπει μια απευθείας σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία κατά το 2020, σημειώνεται πως οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή «την καθιστούν ένα από τους βασικούς κινδύνους που πρέπει να υπάρξει προσοχή για το τρέχον έτος».

Η ανάλυση δεν καταγράφει συγκεκριμένες απειλές από την Τουρκία κατά του Ισραήλ, αλλά σημειώνεται πως αριθμός πολιτικών που προωθούνται από τον Ερντογάν, είναι πηγή ανησυχίας.

Περαιτέρω σημειώνεται πως «τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα εντατικοποιεί τον επεκτατισμό της, πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική της Συρία και προτείνοντας την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι αυτό θα παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της συμμάχου του Ισραήλ, Ελλάδα».

Ρόλο στην συμπερίληψη της Τουρκίας στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο παίζει και η στήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Παλαιστινίους, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ αλλά και τις σχέσεις που έχει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:08