search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:49
MENU CLOSE

Σκάνδαλο «insider trading»: Ένοχος ο Τηλέμαχος Λαβίδας από δικαστήριο της Ν. Υόρκης

15.01.2020 19:03
Παραίτηση Λαβίδα από την Lavipharm - Media

 

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο insider trading.

Συγκεκριμμένα οι κατηγορίες σχετίζονταν με τη διαρροή εταιρικών εμπιστευτικών πληροφοριών σε έναν στενό φίλο του χρηματιστή, ο οποίος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς συμμετείχε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών. Το δίκτυο φέρεται να απέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για παράνομες συμβουλές σχετικά με εταιρείες φαρμακευτικών εταιρειών από επενδυτικούς τραπεζίτες και εταιρικά στελέχη.

Αν και ο Λαβίδας έπαιξε μικρό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση, η δίκη του στο Μανχάταν έριξε φως στο πώς ένας διεφθαρμένος Ελβετός trader και άλλοι εκμεταλλεύτηκαν επαφές σε τρεις ηπείρους για πληροφορίες σχετικά με την κίνηση στις αγορές.

Ο Λαβίδας κρίθηκε ένοχος την Τετάρτη για όλες τις κατηγορίες, μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την Ariad Pharmaceuticals Inc. που πήρε από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, ο οποίος ήταν στο συμβούλιο. 

Ο Λαβίδας, ο οποίος κρατείται στη φυλακή μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο, θα καταδικαστεί επισήμως στις 17 Απριλίου. Αντιμετωπίζει οκτώ χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με τις οδηγίες των ΗΠΑ για καταδίκες, ανέφεραν οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της δίκης.

Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Λαβίδα ήταν κυρίως περιστασιακά, με τους εισαγγελείς να επικεντρώνονται σε ένα χρονοδιάγραμμα που έδειχνε πότε μεταβιβάστηκαν πληροφορίες για την αγορά στο διοικητικό συμβούλιο της Ariad Pharmaceuticals, όταν ο Λαβίδας κάλεσε τον πατέρα του και όταν ο Γ. Νίκας διαπραγματεύτηκε για να τις χρησιμοποιήσει προκειμένου να προχωρήσει σε συναλλαγές. Ο Νίκας είναι τώρα στην Ελλάδα και θεωρείται φυγάς από τις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι οι συμβουλές της Ariad Pharmaceuticals ήρθαν στον Νίκα από έναν επενδυτή τραπεζίτη στη Centerview Partners, όχι από τον Λαβίδα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:49