search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Δικαστές και εισαγγελείς κατά αστυνομικών και Γεραπετρίτη: Εξωφρενικό να ζητούν πειθαρχικό έλεγχο όταν δεν τους αρέσουν οι διώξεις

16.01.2020 10:34
4985783.jpg

 

Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η πρωτοβουλία συνδικαλιστών της αστυνομίας να ζητήσουν πειθαρχικών έλεγχο εισαγγελέων για τις ποινικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων στις καταλήψεις.

Πέρα από τους αστυνομικούς, την άποψη ότι έπρεπε να ασκηθούν διώξεις και για κακουργήματα, είχε εκφράσει και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης, αναφέρει ότι «έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν».

Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία».

 

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Σεβαστίδη έχει ως εξής:

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία.

Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς.

Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:31