search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:20
MENU CLOSE

Χ.Α.: Προσπάθεια, κόντρα στην αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ

16.01.2020 12:05
Χ.Α.: Προσπάθεια, κόντρα στην αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα και ήπιες απώλειες, κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προχωρούν σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας “πρώτης φάσης” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ ταυτόχρονα τιμολογούν τις οικονομικές ειδήσεις και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

“Το ΑΕΠ της Κίνας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό που θα είναι μεγαλύτερο από το 6% για το 2019, ενώ και η οικονομική εικόνα του Ιανουαρίου έχει επίσης ενδείξεις για ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την συνέχιση των οικονομικών και λοιπών μεταρρυθμίσεων, με στόχο το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις ξένες επενδύσεις.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενισχύθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

“Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό τις τελευταίες έξι εβδομάδες του 2019, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ συνέχισε να επιδρά αρνητικά στις επιχειρήσεις”, υποστηρίζει έκθεση της Fed.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη να αναλώνεται σε εναλλαγές προσήμων, προσπαθώντας να ξεπεράσει την σημερινή αποκοπή μερίσματος στον ΟΠΑΠ (-7,60%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €1,00 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,95 ανά μετοχή).

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 931 (+0,25%) και 924,87 μονάδων (-0,41%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 25 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Πλην του ΟΠΑΠ, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει άλλος τίτλος που να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, επίσης δεν υπάρχει τίτλος, που να σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, ενώ θα ήταν θετική εξέλιξη η αύξηση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:18