search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:08
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: «Θα ασκήσουμε βέτο για Λιβύη-Τουρκία, στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα»

16.01.2020 17:05
Μητσοτάκης: «Θα ασκήσουμε βέτο για Λιβύη-Τουρκία, στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα» - Media

 

«Η πρόταση της κ. Σακελλαροπούλου φαίνεται να συγκεντρώνει μια συναίνεση. Συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία. Αλλά και πίσω από το σύμβολο της πρώτης γυναίκας προέδρου, αλλά υπάρχει ένα πρόσωπο μη κομματικό με σημαντικές δυνατότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σημαίνει ότι είναι κι ένα πρόσωπο μη πολιτικό. Ως ανώτατη δικαστής έχει χειριστεί σημαντικές αποφάσεις που αφορά τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα όχι απλά με επάρκεια, αλλά συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένας «κανονικός» άνθρωπος. Είναι μια γυναίκα που τη σελίδα της του facebook την κράτησε», δήλωσε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, δίνει αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει εφ΄όλης της ύλης στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ σε μία συνέντευξη μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: “Έκανα την επιλογή για ΠτΔ νωρίτερα απ’ ό,τι μπορούσα να κάνω από τη στιγμή που είχα καταλήξει στην κυρία Σακελλαροπούλου. Το έκανα νωρίτερα επειδή χειριζόταν πολύ σημαντικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης”.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα

Για την πρόταση Σακελλαροπούλου:

  • «Ήταν καλός πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος. Είμαι πολύ υπερήφανος για την επιλογή που έκανα».
  • «Την κυρία Σακελλαροπούλου την ψηφίζει και το ΚΙΝΑΛ, άρα δημιουργούμε και μια ευρύτερη συναίνεση απ’ ό,τι αν επιλέγαμε τον κ. Παυλόπουλο».
  • «Το 2020 δεν είναι το 2015 όταν δεν ψήφισα για πρόεδρο τον κ. Παυλόπουλο. Ούτε βρίσκομαι στην ίδια θέση, δεν ήμουν πρωθυπουργός. Σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο. Έκανα τη σωστή επιλογή. Δεν επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου μόνο επειδή είναι γυναίκα. Την επέλεξα και γιατί ήταν γυναίκα. Υπάρχουν ακόμα διακρίσεις σε βάρος των γυναικών”.

Για το μεταναστευτικό

  • Για το θέμα του μεταναστευτικού είπε: «Έχουμε μια άλλη πολιτική και για να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Κάναμε σημαντική παρέμβαση για το άσυλο από 1η Ιανουαρίου. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται το αργότερο εντός δυο μηνών. Αν δεν τυχάνει διεθνούς προστασίας να επιστρέφει στην Τουρκία. Διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να στείλουμε μήνυμα σε αυτούς που είναι απέναντι. Η αλλαγή προστασίας ασύλου θα οδηγήσει σε επιστροφές. Όποιος δεν γνωρίζει ότι είναι πρόσφυγας, να μην μπει στον κόπο να έρθει. Βρήκαμε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου! Αυτή ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με πολιτική ανοιχτών θυρών που έκαναν την Ελλάδα έναν μαγνήτη για πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε μόνο όσους έχουν στάτους πρόσφυγα».
  • «Οι δομές θα γίνουν με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ειδικά οι δομές στα νησιά που είναι οι πιο σημαντικές. Και στη Μυτιλήνη και στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στην Κω και στη Λέρο. Στη Χίο και στη Μυτιλήνη έχουμε βρει τους χώρους. Οι δομές θα γίνουν και θα μπορέσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίας».
  • «Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών ότι ο σχεδιασμός θα είναι προς όφελός τους».

Για αξιολόγηση υπουργών και ανασχηματισμό

  • Σχετικά με την αξιολόγηση των υπουργών: «Η αξιολόγηση ως κεντρική έννοια έχει τον σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων, της βελτίωσης και της επιβράβευσης. Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης. Δεν επίκειται ανασχηματισμός». 
  • Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε: «Δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Είναι πιθανόν οι επόμενες εκλογές του 2023 να είναι διπλές εκλογές γιατί δεν ξέρω αν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, γι’ αυτό και άλλαξα τον εκλογικό νόμο».

Για Λιβύη – Τουρκία

  • «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή χώρα σταθερότητας. Θα έπρεπε να ήμασταν στο Βερολίνο. Το επικοινώνησα και γραπτώς, θα έχω και τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ. Έχω στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους μου να τους ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της Λιβύης και του μνημονίου με την Τουρκία. Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προυπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία. Θα ασκήσουμε βέτο».
  • «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο θέμα Λιβύης – Τουρκίας».
  • Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τραμπ: «Θα σας πω μόνο ότι κατέστησα απολύτως σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον πρόεδρο Τραμπ. Τα ερείσματα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυρά».
  • Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου: «Δεν έχει κανένας όφελος από κλιμακούμενη ένταση. Το αντιλαμβάνεται και ο κ. Ερντογάν. Εξακολουθούν τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία να είναι ανοιχτά. Στη Χάγη θα πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα».
  • «Να μου έχετε εμπιστοσύνη ότι θα κάνουμε εκείνους τους χειρισμούς που θα αποδείξουν ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. Να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν που είναι ο πιο ισχυρός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους στην περιοχής. Θα βάλω και το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο που θα πρέπει να διαχειριστούμε μια κλιμακούμενη ένταση. Αν χρειαστεί, όμως, ξέρουμε πως θα την χειριστούμε».
  • «Οι ΗΠΑ δεν μας επιβάλλουν κάποια διαμεσολάβηση. Ξέρουμε πως να διαχειριστούμε την κατάσταση με την Τουρκία. Είδατε ότι ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε με τον κ. Ερντογάν». 
  • «Αυτή η εικόνα ότι υπάρχει ένας Αμερικανός πρόεδρος που αποφασίζει μόνος του, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι διαφορετικός, αλλά πλαισιώνεται από ένα ισχυρό επιτελείο. Με τον κ. Πομπέο έχω πολύ καλή προσωπική σχέση».
  • «Για να κλείσω, με τον πρόεδρο Τραμπ είχα και μια καλή προσωπική χημεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον συνάντησα. Πάντα είναι καλό να υπάρχει και μια προσωπική διάσταση σ’ αυτές τις επαφές».

Για ασφάλεια και Κουκάκι

  • Για το θέμα της ασφάλειας: «Βεβαίως υπάρχει πρόοδος στα Εξάρχεια. Ήταν ένα γκέτο. Αυτό έχει αλλάξει. Επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει. Βήμα – βήμα γειτονιές παραδίδονται πίσω στους κατοίκους του, 1.500 νέοι αστυνομικοί εντάσσονται στην ομάδα ΔΙΑΣ και η παρουσία τους γίνεται ήδη αισθητή. Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Και βλέπω διάφορους τύπους που πετούν τσιμεντόλιθους στο κεφάλι των αστυνομικών. Όταν κάποιος πετάει έναν τσιμεντόλιθο δεν το κάνει από πίκρα. Η πρόθεση να χτυπήσει κάποιον είναι δεδομένη». 
  • «Όταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο από τον β’ όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Αν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που η ΕΛΑΣ επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο θα ερευνηθεί από την Αστυνομία, ενώ όπως ξέρετε ότι υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό».

Για την οικονομία

  • «Από την πρώτη στιγμή υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, κόβοντας τον ΕΝΦΙΑ από το 2019 αντί του 2020. Συνεχίζουμε με άλλα ψηφισμένα μέτρα. Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο μπορώ να σας πω ότι θα κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2020. Εντός του 2021 μπορούμε να την καταργήσουμε πλήρως. Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές όμως η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει σημαντικά υψηλή».
  • «Η προσέλκυση επενδύσεων θα χρειαστεί 12-18 μήνες για να χρειαστεί να αποδώσει. Οι πολιτικές για τις οποίες εκλεγήκαμε, εφαρμόζεται. Είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτή η συνέπεια είναι καλή για τη δημοκρατία μας γιατί επαναφέρει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών – πολιτικών».

Για τη θητεία του ως πρωθυπουργός

  • «Αυτό που μαθαίνω καθημερινά είναι την ανάγκη παρακολουθήσης του κυβερνητικού έργου. Το δεύτερο που έμαθα είναι να μην χάσω την επαφή με την κοινωνία. Κάθε γραφείο πρωθυπουργού είναι ένα χρυσό κλουβί. Θέλω να θυμάμαι ότι δεν είμαι εδώ μόνιμος. Σε όλη την πορεία δεν θέλω να μπολιάσει ο ιός της αλαζονείας και της έπαρσης».
  • «Δεν υποτιμώ ποτέ τους αντιπάλους μου. Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού είχε δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο, στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενώπιος Ενωπίω».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:08