search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Στα υψηλά ημέρας, με βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες

16.01.2020 17:10
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

Η σχετική κινητοποίηση των αγοραστών κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και πολύ περισσότερο οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου να ξεπεράσει τους “κραδασμούς” από την αποκοπή του έκτακτου μερίσματος στον ΟΠΑΠ (-6,28%) και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, μικρά κέρδη και στα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 923,85 μονάδες (-0,52%), σταδιακά κάλυψε τις αρχικές απώλειες, μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε υψηλό ημέρας στις 932,15 (+0,38%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 932,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 69 εκατ., από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €1,00 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,95 ανά μετοχή).

Έστω και στο τέλος, έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι αγοραστές στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +0,59%, Εθνική +1,35%, Eurobank +0,28%, Πειραιώς +0,30%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 31 Μαΐου 2020, βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

“Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις”, αναφέρει.

Επίσης, UBS και Euroxx Sec. ανέλαβαν το έργο διερεύνησης της αγοράς, προκειμένου να βρουν στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, μέσω αύξησης κεφαλαίου. Στόχος είναι να βρεθεί τράπεζα, ή fund που επενδύει στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που να πληροί τα εποπτικά κριτήρια, η τράπεζα θα προχωρήσει σε Α.Μ.Κ., με μερική, ή ολική παραίτηση των μετόχων από τα δικαιώματα προτίμησης. Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή του Tier II που κάλυψε το Δημόσιο και ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Παρά την απόλυτα επιφυλακτική εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, οι αγοραστές ήταν καλύτεροι προς το τέλος, με αποτέλεσμα μόνο οι ΟΠΑΠ (-6,28%), Σαράντης (-0,23%) και Ελ. Πετρέλαια (-0,48%) να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+2,08%), Ελλάκτωρα (+1,83%), Viohalco (+2,27%), Jumbo (+2,67%), ΕΧΑΕ (+1,25%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,85%) και TITC (+2,12%).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως και σήμερα δεν έλλειψαν οι θετικοί πρωταγωνιστές που χάρισαν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Μεταξύ αυτών και οι Sato (+18,75%), Logismos (+10%), Ευρωσύμβουλοι (+14,68%), Παϊρης (+11,40%), Foodlink (+6,48%), Revoil (+3,98%), Space Hellas (+3,41%) και Ελγέκα (+3,65%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51