08/08/2020 18:07:21
18.1.2020 / ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2108 στις 16-1-2020

Σε ετοιμότητα το ΚΚΕ για συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης της συμφωνίας για τις βάσεις

Σκληρό ΚΚΕ κατά Ιεράς Συνόδου: Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ιδεοληψίες - Media

 

Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ, ότι η Ελλάδα μπαίνει στη δίνη σοβαρών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του ενημερωτικού γύρου συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ταξίδι στις ΗΠΑ.
Μάλιστα το πρώτο θέμα που έθιξε στον πρωθυπουργό ο Δ. Κουτσούμπας ήταν η Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις βάσεις, καθώς ο Περισσός θεωρεί ότι εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.


Η συμφωνία μπαίνει σε διαδικασία συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη και ο Περισσός ήδη έχει ενεργοποιήσει επιτροπές αγώνα που καλούν σε συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας για τη μέρα που αυτή θα έρθει προς ψήφιση, ζητώντας την ακύρωσή της. Μέχρι στιγμής για τη μέρα εκείνη συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Χανιά.


Στην παραπάνω συνάντηση ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στις τοποθετήσεις Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο «σχετικά με τη δολοφονική ενέργεια σε αξιωματούχο μιας άλλης χώρας». Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πιο συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας σημείωσε πως, ναι μεν το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται το ιρανικό καθεστώς, αλλά εν προκειμένω «ήταν εγκληματική ενέργεια» και «έπρεπε καθαρά να ειπωθεί στις ΗΠΑ», διότι επιπλέον «πρόκειται για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκτός από το γεγονός της δολοφονικής ενέργειας ενάντια σε έναν αξιωματούχο».


Και συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος: «Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι μπαίνουμε στη δίνη εξελίξεων που μας ανησυχούν και που βεβαίως θα την πληρώσουν οι λαοί, θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός».
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε στον πρωθυπουργό ανησυχία και για τη στάση της Τουρκίας, δηλαδή την «παρατεινόμενη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, του Ερντογάν, της κυβέρνησης της Τουρκίας, με όλες αυτές τις οριοθετήσεις ΑΟΖ με τη Λιβύη και βεβαίως την απαράδεκτη τακτική του να αμφισβητεί ακόμα και διεθνείς συμφωνίες, που καθόρισαν τα σύνορα στην περιοχή και στα συγκεκριμένα κράτη, στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο, από προηγούμενες δεκαετίες». 


Επιπλέον κατέθεσε τη διαφωνία του ΚΚΕ για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν το δέχεται ούτε η Τουρκία (σ.σ.: στη βάση της ελληνικής θέσης ότι στο Δικαστήριο της Χάγης πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα). Εστίασε δε στο ζήτημα του συνυποσχετικού που θα πρέπει να συντάξουν τα δύο μέρη προκειμένου να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο σημειώνοντας ότι προκαλεί ανησυχία το ποιο θα είναι το περιεχόμενο του συνυποσχετικού, «αν τελικά οδηγηθούν σε μια τέτοια συμφωνία τα δύο μέρη».
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.