search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:42
MENU CLOSE

Άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

17.01.2020 16:27
Με το βλέμμα στη νέα δέσμη μέτρων της ΕΚΤ οι επενδυτές - Media

 

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,42% από 1,401% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου υποχώρησε στο 0,48% από 0,52%.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από την Μοοdys (από την κατηγορία Βaa3) που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, είναι πιθανόν να επαναπροσδιορίσει τις ισορροπίες μεταξύ των λεγόμενων περιφερειακών αγορών της ευρωζώνης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 51 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 26 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο1,42% από 1,39% χθες, έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,61%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.1091 δολάρια από 1,1132 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρέασαν το δολάριο τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, δείκτης μεταποίησης Φιλαδέλφεια Fed) και ορισμένα, καλύτερα των εκτιμήσεων, εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Δυναμισμό δείχνει και η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, καθώς οι οικοδομικές άδειες Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν σήμερα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Από την άλλη πλευρά στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έκλεισε στο 1,3%, παραμένοντας δηλαδή σημαντικά κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης της ΕΚΤ στις 12 Δεκεμβρίου, ορισμένα μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους αναφορικά με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ιδιαιτέρως επεκτατική νομισματική πολιτική.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,249%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,328%, στο 3μηνων στο -0,389% και στο μήνα στο -0,463%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1108 δολάρια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:42