search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:51
MENU CLOSE

Πασιφιστής τώρα ο Ερντογάν: «Σημαντικό βήμα» η διάσκεψη του Βερολίνου για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λιβύη

19.01.2020 09:57
Πασιφιστής τώρα ο Ερντογάν: «Σημαντικό βήμα» η διάσκεψη του Βερολίνου για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λιβύη - Media

 

Η διάσκεψη του Βερολίνου συνιστά ένα “σημαντικό στάδιο” για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου.

“Θεωρούμε τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ένα σημαντικό στάδιο για την εδραίωση της εκεχειρίας και για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική λύση”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προτού αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα. 

“Οι ελπίδες που γεννήθηκαν από αυτήν την εκεχειρία και την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες υποστηρικτών του αίματος και του χάους”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι ηγέτες των κύριων χωρών που εμπλέκονται στην σύγκρουση στη Λιβύη συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και αποτροπής μιας μετατροπής της Λιβύης από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εκεί σε μια “δεύτερη Συρία”.

Οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές της κρίσης στη Λιβύη, ο Χαλίφα Χάφταρ και ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, αναμένονται σήμερα στο Βερολίνο, αλλά δεν προγραμματίζεται να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι.

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Νωρίτερα σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του για το Βερολίνο ο Ερντογάν είχε πει πως: «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι με την επίσκεψη Χαφτάρ».

«Οι επαφές του πραξικοπηματία Χαφτάρ στην Αθήνα… Μάλιστα. Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε τα εξής:

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει. Πρώτα, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις, μετά θα δούμε το αποτέλεσμα και θα το αξιολογήσουμε. Όλες μας οι ενέργειες εναντίον των πραξικοπηματιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, είχαν αγνοηθεί. Φυσικά, προκαλεί τη σκέψη το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Πάντα λέγαμε πως η μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μέσω πολιτικού διαλόγου. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη με δυο μνημόνια κατανόησης. Η Τουρκία πρέπει πάλι να κάνει όλο το έργο που απαιτείται στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Λιβύη. Με αυτά τα βήματα, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και παίζουμε καθοριστικό ρόλο για την ειρήνη στη Λιβύη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47