search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07
MENU CLOSE

Θλιβερές εικόνες στην Αυστραλία: Απειλούνται τα κοάλα – Πίνουν νερό της βροχής στους δρόμους (Photos)

20.01.2020 13:29
Θλιβερές εικόνες στην Αυστραλία: Απειλούνται τα κοάλα - Πίνουν νερό της βροχής στους δρόμους (Photos) - Media

 

Οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν αποτεφρώσει περισσότερο από τον μισό βιότοπο 100 απειλούμενων φυτών και ζώων, περιλαμβανομένων 32 υπό εξαφάνιση ειδών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ειδικοί της άγριας ζωής εκφράζουν ανησυχίες ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν πεθάνει στις άνευ προηγουμένου αυτές πυρκαγιές που πλήττουν την ανατολική και νότια Αυστραλία επί σειρά μηνών.

Ανάμεσα στα ζώα που επλήγησαν είναι και τα κοάλα, τα οποία προμηθεύονται με νερό από ευκαλύπτους, αλλά πολλά δέντρα κάηκαν ολοσχερώς μετά τις πυρκαγιές.

Από αυτά που επέζησαν, κάποια φέρουν σοβαρά εγκαύματα, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε αστικές περιοχές, μακριά από τις φλόγες.

Ένα αφυδατωμένο κοάλα εμφανίστηκε σε δρόμο κοντά στο Moree, Νέα Νότια Ουαλία, μετά από τις πρώτες σημαντικές βροχοπτώσεις στην περιοχή για μήνες.

Υπολογίζεται ότι 37.000 κοάλα σκοτώθηκαν, με τον υπουργό περιβάλλοντος της Αυστραλίας Sussan Ley να υποστηρίζει ότι ιδιαίτερα τα κοάλα δέχθηκαν «ένα ισχυρό χτύπημα» και θα μπορούσαν να καταγραφούν ως απειλούμενο είδος για πρώτη φορά.

Οι ειδικοί στο νησί του Καγκουρό πρόβλεψαν ότι υπήρχαν περίπου 46.000 κοάλα στο νησί πριν από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον φυσικό τους βιότοπο.

Τα απειλούμενα είδη

Από τις φωτιές, που έχουν καταστρέψει μια περιοχή μεγαλύτερη από την Πορτογαλία, έχουν χάσει τη ζωή τους 28 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να εκτιμηθεί ο ακριβής απολογισμός καθώς ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί παραμένουν πολύ επικίνδυνες για να επιθεωρηθούν.

Αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε σήμερα έναν αρχικό κατάλογο με τα απειλούμενα είδη φυτών, ζώων και εντόμων, των οποίων περισσότερο από το 10% του βιοτόπου τους έχει επηρεαστεί.

Πάνω από το 80% των γνωστών ή πιθανών βιοτόπων 49 ειδών βρίσκονται μέσα στις ζώνες πυρός, ενώ άλλα 65 είδη είδαν το 50-80% των περιοχών εξαπλώσεώς τους να επηρεάζεται.

Η Σάλι Μποξ, η Επίτροπος Απειλούμενων Ειδών του υπουργείου, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μόλις ένα βήμα προς την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων των πυρκαγιών στην άγρια ζωή της Αυστραλίας.

“Ορισμένα είδη είναι περισσότερο ευάλωτα στη φωτιά σε σχέση με άλλα και κάποιες περιοχές σφοδρότερα καμμένες από άλλες, επομένως θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση πριν μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο των πυρκαγιών επί του εδάφους”.

Ανάμεσα στα απειλούμενα είδη που βρίσκονταν στις περιοχές που κάηκαν περιλαμβάνονται 272 είδη φυτών, 16 θηλαστικών, 14 βατράχων, εννέα πτηνών, επτά ερπετών, τέσσερα εντόμων, τέσσερα ψαριών και ένα είδος αράχνης, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Από τα 32 σοβαρά απειλούμενα είδη που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές τα περισσότερα ήταν φυτά παρότι σε αυτά περιλαμβάνονται βάτραχοι, χελώνες και τρία είδη πουλιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07