18/02/2020 05:31:48

Έρχεται ο αντικαταστάτης του θρυλικού «Μαύρου Πουλιού»; (Photos)

Έρχεται ο αντικαταστάτης του θρυλικού «Μαύρου Πουλιού»; (Photos) - Media

 

Στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας υπάρχει ένα αεροσκάφος που κατέχει ξεχωριστή θέση καθώς η κατασκευή του έφερε ανατροπή υποδείγματος για το πώς μπορούν να είναι και τι μπορούν να κάνουν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Πρόκειται για το διαβόητο SR-71 Blackbird (Μαυροπούλι), το οποίο σχεδιάστηκε για λογαριασμό της CIA από την Lockheed και πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του το 1964.

Το SR-71 σχεδιάστηκε σαν αναγνωριστικό μακράς ακτίνας, το οποίο μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητες πάνω από 3,2 Mach (3.398,4 km/h) και στα 85.000 πόδια (25,9 χιλιόμετρα). Είναι το μοναδικό στρατιωτικό αεροπλάνο το οποίο μπορούσε να πετά για ώρες με υπερηχητική ταχύτητα.

Το αεροσκάφος αποσύρθηκε το 1990 λόγω πολιτικών αιτίων, αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το χρησιμοποίησε μέχρι το 1998. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο διάδοχός του είναι πολύ κοντά στο να λάβει σάρκα και οστά.

Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin «υπόσχεται» ένα νέο κατασκοπευτικό αεροσκάφος ανίκητο στον αέρα. Το SR-72 μπορεί να πετάξει σε υπερηχητική ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, ήτοι θα μπορεί να πετάξει τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από το περίφημο SR-71.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής μηχανικός της επταετούς ερευνητικής προσπάθειας για το σχεδιασμό του SR-72, ένα πρώτο όχημα που θα μπορεί να φτάσει σε οποιανδήποτε στόχο εντός μίας ώρας μπορεί να αναπτυχθεί, με κόστος κάτω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατά τα επόμενα πέντε ως έξι χρόνια.

«Το υπερηχητικό είναι το νέο stealth αεροσκάφος που θα εισάγουμε στην αγορά. Οι εχθροί σου δεν μπορούν να κρυφτούν ή να κρύψουν τα σημαντικά τους στοιχεία. Θα εντοπιστούν. Αυτό αλλάζει το παιχνίδι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής μηχανικός.

Πληροφορίες: onalert.gr/National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.