search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:12
MENU CLOSE

Έρχεται ο αντικαταστάτης του θρυλικού «Μαύρου Πουλιού»; (Photos)

20.01.2020 15:00
Έρχεται ο αντικαταστάτης του θρυλικού «Μαύρου Πουλιού»; (Photos) - Media

 

Στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας υπάρχει ένα αεροσκάφος που κατέχει ξεχωριστή θέση καθώς η κατασκευή του έφερε ανατροπή υποδείγματος για το πώς μπορούν να είναι και τι μπορούν να κάνουν τα αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Πρόκειται για το διαβόητο SR-71 Blackbird (Μαυροπούλι), το οποίο σχεδιάστηκε για λογαριασμό της CIA από την Lockheed και πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του το 1964.

Το SR-71 σχεδιάστηκε σαν αναγνωριστικό μακράς ακτίνας, το οποίο μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητες πάνω από 3,2 Mach (3.398,4 km/h) και στα 85.000 πόδια (25,9 χιλιόμετρα). Είναι το μοναδικό στρατιωτικό αεροπλάνο το οποίο μπορούσε να πετά για ώρες με υπερηχητική ταχύτητα.

Το αεροσκάφος αποσύρθηκε το 1990 λόγω πολιτικών αιτίων, αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το χρησιμοποίησε μέχρι το 1998. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο διάδοχός του είναι πολύ κοντά στο να λάβει σάρκα και οστά.

Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin «υπόσχεται» ένα νέο κατασκοπευτικό αεροσκάφος ανίκητο στον αέρα. Το SR-72 μπορεί να πετάξει σε υπερηχητική ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, ήτοι θα μπορεί να πετάξει τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από το περίφημο SR-71.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής μηχανικός της επταετούς ερευνητικής προσπάθειας για το σχεδιασμό του SR-72, ένα πρώτο όχημα που θα μπορεί να φτάσει σε οποιανδήποτε στόχο εντός μίας ώρας μπορεί να αναπτυχθεί, με κόστος κάτω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατά τα επόμενα πέντε ως έξι χρόνια.

«Το υπερηχητικό είναι το νέο stealth αεροσκάφος που θα εισάγουμε στην αγορά. Οι εχθροί σου δεν μπορούν να κρυφτούν ή να κρύψουν τα σημαντικά τους στοιχεία. Θα εντοπιστούν. Αυτό αλλάζει το παιχνίδι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής μηχανικός.

Πληροφορίες: onalert.gr/National Interest

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:08