search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:25
MENU CLOSE

Eυρωπαίοι ΥΠΕΞ: Επίσπευση της κατάρτισης της λίστας των κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

20.01.2020 16:19
Welt: Συζητήσεις για «πιθανό ρόλο» της ΕΕ στη Λιβύη - Media

 

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφωνήσαν σήμερα στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, relex, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

“Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του ΣΕΥ και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την κατάλληλης προεργασία για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

“Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων”, τόνισε ο Ζ.Μπορέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου “συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Ο ίδιος τόνισε ότι “είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός” και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του Εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Σοφία. Η επιχείρηση Σοφία πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Ζ.Μπορέλ, με επαναπροσδιορισμό της απόστολής της.

Ο Ζ.Μπορέλ τόνισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν θέλει να δεσμευτεί για μια ενδεχόμενη αναβίωση της ευρωπαϊκής αποστολής διάσωσης προσφύγων «Σοφία»

«Τώρα θα πρέπει να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός από την εύθραυστη ανακωχή που έχουμε. Θα συζητηθεί μια ευρεία δέσμη μέτρων για το τι μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση εάν οι υφιστάμενες αποστολές (για τη διάσωση προσφύγων) μπορούν να αναβιώσουν ή εάν μπορούν να δημιουργηθούν νέες αποστολές», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το dpa.

Χθες, Κυριακή ο Χάικο Μάας είχε δηλώσει στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι είναι ανοικτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο : «Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για το σχέδιο “Σοφία”», είπε. Σήμερα όμως τόνισε ότι «το θέμα θα επεξεργασθεί καταρχήν ο ΟΗΕ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμμετάσχει. Αυτή την στιγμή συζητάμε όμως να γίνει το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Μετά την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι τέτοιες αποστολές «πρέπει να αναβιώσουν» και επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επανέναρξη των ναυτικών επιχειρήσεων μπροστά από τις ακτές της Λιβύης για τη διάσωση προσφύγων. Η αποστολή «Σοφία» για τον εντοπισμό διακινητών και τη διάσωση προσφύγων που κινδύνευαν στη θάλασσα διακόπηκε πέρυσι. Η ΕΕ έχει περιοριστεί μόνο στην εκπαίδευση, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε σώσει επανειλημμένα πρόσφυγες που κινδύνευαν. Ο λόγος ήταν ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων, γι αυτό και η τότε κυβέρνηση της Ιταλίας το είχε απαιτήσει, αφού όσοι διασώζονταν μεταφέρονταν αποκλειστικά στην Ιταλία. Η τωρινή εντολή της αποστολής πάντως λήγει στα τέλη Μαρτίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:25