search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:47
MENU CLOSE

Η διόρθωση στην Ευρώπη, επεκτείνεται και στο Χ.Α.

21.01.2020 12:22
Μια μιντιακή βόμβα στα θεμέλια των «Financial Times» - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τις σημαντικές πιέσεις, το πρωί, στην Ασία, λόγω της έντονης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η εξάπλωση ιού στην Κίνα, άλλα και από την υποβάθμιση της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ από τον οίκο Moody’s σε “Aa3”, από “Aa2”.

Επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με θέμα την κλιματική αλλαγή, το διεθνές εμπόριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και στις οικονομικές ειδήσεις που δημοσιεύονται.

“Η ταχεία συμφωνία για τον ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δεν προχωρά”.

Σύμφωνα με την “Sueddeutsche Zeitung”, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιτευχθεί η επιθυμητή τελική συμφωνία, κατά την διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες χθες και σήμερα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στην εφημερίδα ότι “ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει στην αποσταλείσα στις αρχές Δεκεμβρίου σε όλους τους ομολόγους του πρόταση για σχετική συμφωνία, ώστε να εισαχθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών”.

Για το σκοπό αυτό, ο Σολτς θα έχει περαιτέρω συνομιλίες μαζί τους.

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ενισχύεται η διάθεση των Γερμανών επενδυτών τον Ιανουάριο. Το ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε στη μηνιαία έκθεσή του, πως το οικονομικό κλίμα των επενδυτών κινείται ανοδικά, στις 26,7 μονάδες, από 10,7 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πιο μέτρια άνοδο, στις 15 μονάδες.

Ξεχωριστή μέτρηση που δείχνει πώς αποτιμούν τις τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας, δείχνει επίσης βελτιωμένη, στις -9,5 μονάδες, από -19,9 έναν μήνα πριν. Οι αναλυτές ανέμεναν -13,5.

Με τον ισχυρότερο ρυθμό του τελευταίου έτους αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στη Βρετανία στο τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο. Τα επίσημα στοιχεία εμφάνισαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων σε απασχόληση αυξήθηκε κατά 208.000 στα 32,90 εκατ., που αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση από το τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 και πολύ ισχυρότερο από τις μέσες εκτιμήσεις για 110.000.

“Η ‘φάση 2’ της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα δεν θα είναι απαραίτητα μια μεγάλη αλλαγή που θα άρει όλους τους υφιστάμενους δασμούς”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ο Μνούτσιν προειδοποίησε επίσης ότι “η Ιταλία και η Βρετανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικούς δασμούς, εάν προχωρήσουν στην επιβολή φόρου στις ‘ψηφιακές’ εταιρίες όπως η Google της Alphabet και η Facebook”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να έχουν ανακάμψει σχετικά από τα πρωινά χαμηλά, κινούμενοι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, τον γενικό δείκτη να προσπαθεί να “επιπλεύσει” υψηλότερα των 930 μονάδων και τον τζίρο να ενισχύεται σημαντικά λόγω των “πακέτων”.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 930 μονάδων, έχοντας σαν μέχρι στιγμής ημερήσιο χαμηλό τις 928,66 μονάδες (-1,23%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 71 εκατ., από τα οποία τα 49,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Για την περίπτωση των “πακέτων”, να σημειωθεί ότι μεταβιβάστηκε, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής, το 38,4% της εταιρείας Καράτζη προς 8,41 ευρώ ανά μετοχή, με το ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση σταθμισμένη τιμή εξαμήνου ανέρχεται σε 8,002 ευρώ. Πωλητής η Μαρία Καράτζη.

Σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Καράτζη ΑΕ που δεν κατέχει, ήτοι για 2.256.384 μετοχές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό περίπου 15,37% στην εταιρία, προχώρησε η ΑΝΤΚΑΡ Μονοπρόσωπη, εταιρεία συμφερόντων του Αντώνη Καράτζη. Η δημόσια πρόταση λαμβάνει χώρα στα 10 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Αντ. Καράτζης ελέγχει ήδη ποσοστό 84,63% στην εταιρία, μετά και την αγορά σήμερα, “πακέτου” μετοχών ύψους 38,4% από την αδελφή του Μαρία Καράτζη

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,63%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Eurobank (-2,06%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,42%).

Σαφώς πιο περιορισμένο το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ για την συνέχεια της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 938 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:46