search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:13
MENU CLOSE

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη και δεν είχε θέση στο Βερολίνο

21.01.2020 17:09
Απίστευτη πρόκληση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα... παραβίασε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας - Media

 

Η στάση και οι κινήσεις της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο, γύρω από τη Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως… «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».

Για να συνεχίσει, στο ίδιο ύφος… «η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».

Επιπλέον, σχολίασε και τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε και για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι» είπε για την παρουσία του Γιαβούζ στο «οικόπεδο 8».

Ακόμη, μίλησε και για το project του αγωγού EastMed, τον οποίο χαρακτήρισε σαν «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως… «δεν πρέπει να είναι μια ένωση που αποκλείει. Είμαστε χώρα των Βαλκανίων και δίνουμε μεγάλη σημασία στη σταθερίτητα των αδερφών χωρών που βρίσκονται εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις που τους έχει δώσει».

Πηγή: protothema.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:13