search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:22
MENU CLOSE

«Βόμβα» από την Καλιφόρνια: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ως «καρκινογόνο» δημοφιλές φάρμακο

21.01.2020 17:14
«Βόμβα» από την Καλιφόρνια: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ως «καρκινογόνο» δημοφιλές φάρμακο - Media
 
Σε θέση μάχη μπαίνει η Καλιφόρνια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατατάξουν ένα από τα πλέον κοινά και συνήθη φάρμακα στην κατηγορία των καρκινογόνων.
 
Το φάρμακο ή, πιο σωστά, η ενεργή ουσία είναι η ακεταμινοφαίνη, η οποία εκτός ΗΠΑ ονομάζεται παρακεταμόλη και περιλαμβάνεται σε δεκάδες κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά και αντιπυρετικά.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 1955 και η ανησυχία για συσχέτισή της με καρκινογενέσεις συνδέεται με μια άλλη ουσία, την φενακετίνη, η οποία απαγορεύτηκε το 1983 ως καρκινογόνα.
 
Η φενακετίνη χρησιμοποιούνταν όπως και η παρακεταμόλη για την καταπολέμηση πονοκεφάλων, ενώ στην περίπτωση της Καλιφόρνια επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε το 2011 αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στις 27 Ιανουαρίου.
 
Νόμος της Πολιτείας αναφέρει ότι η Καλιφόρνια θα πρέπει να προειδοποιεί τους πολίτες για κάθε χημική ούσια που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή αναπαραγωγικά προβλήματα. Για την ώρα, η συσχέτιση ακεταμινοφαίνης και καρκίνου θεωρείται πολύ αδύναμη.
 
Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα, καθώς σε προηγούμενες δεκαετίες η FDA, ο πανίσχυρος οργανισμός για τα φάρμακα και τα τρόφιμα των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει ότι είναι παράνομο η ακεταμινοφαίνη να κηρυχθεί ως καρκινογόνα, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες πιέζουν στην ίδια κατεύθυνση.
 
Ωστόσο, οι αρμόδιοι της Καλιφόρνιας δηλώνουν ότι οι αποφάσεις τους δεν πρόκειται να επηρεαστεί από πολιτικές ή άλλες πιέσεις. Σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια έχει κηρύξει ως καρκινογόνο το αλκοόλ από το 1988 και τη γλυφοσάτη από το 2017.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:13