search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:30
MENU CLOSE

OAΣΑ: «Λίφτινγκ» στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, νέα μηχανήματα με ρέστα και σε χαρτονομίσματα

22.01.2020 06:29
OAΣΑ: «Λίφτινγκ» στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, νέα μηχανήματα με ρέστα και σε χαρτονομίσματα - Media

 

Να διορθώσει τα λάθη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου επιχειρεί ο ΟΑΣΑ, καθώς παρά το γεγονός ότι το σύστημα μετρά δύο χρόνια ζωής, εξακολουθεί να εμφανίζει «παιδικές» ασθένειες. Η άνευ σχεδιασμού εφαρμογή του συστήματος οδήγησε σε συνθήκες χάους τις αστικές συγκοινωνίες κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, με πολλά από τα προβλήματα να παραμένουν μέχρι σήμερα.

Η πτωχή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση μπορεί να μη διορθώνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, ωστόσο ο Οργανισμός επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο αυτόματο σύστημα κομίστρου, με στόχο να περιορίσει ώς ένα βαθμό την ταλαιπωρία των επιβατών. Μεταξύ των διορθωτικών κινήσεων στις οποίες προχωρεί ο ΟΑΣΑ, είναι η προσθήκη μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων, τα οποία θα δίνουν πλέον ρέστα και σε χαρτονομίσματα (μέχρι πρότινος έδιναν ρέστα μόνο σε κέρματα). Ταυτόχρονα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα φόρτισης και των απρόσωπων καρτών μέσω Διαδικτύου και έξυπνων κινητών, υπηρεσία που ήταν διαθέσιμη μόνο για τις προσωποποιημένες κάρτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην προμήθεια 100 αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης καρτών (ΑΜΕΚ) που δίνουν ρέστα και σε χαρτονομίσματα. Παράλληλα, αναμένεται η διάθεση στο επιβατικό κοινό 12 τερματικών έκδοσης καρτών (ΤΕΚ), που αποτελούν τα αυτόματα μηχανήματα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση καρτών. Αποτέλεσμα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, καθώς ορισμένα από τα ΑΜΕΚ θα τοποθετηθούν εκτός από σταθμούς του μετρό και σε σταθμούς του τραμ, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Η αύξηση του αριθμού των ΑΜΕΚ θα περιορίσει τον χρόνο εξυπηρέτησης άρα και αναμονής των επιβατών κατά τη διαδικασία έκδοσης ή φόρτισης εισιτηρίων. Ταυτόχρονα, λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα με τα μηχανήματα που θα δίνουν ρέστα και σε χαρτονομίσματα. Σημειώνεται ότι η επιστροφή χρημάτων (ρέστα) σε κέρματα δημιουργούσε σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης ή φόρτισης εισιτηρίων.

Νέα εκδοτήρια

Σημαντική ανάσα στη συμφόρηση που παρατηρείται σε κεντρικούς σταθμούς αναμένεται να δώσει η αύξηση των σημείων έκδοσης προσωποποιημένων καρτών, καθώς δημιουργούνται νέα εκδοτήρια των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία θα διαθέτουν ΤΕΚ. Οι επιβάτες των ΟΣΥ αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα σημαντικές δυσκολίες στην έκδοση και φόρτιση εισιτηρίων, καθώς υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν μπορεί κανείς να προμηθευτεί εισιτήρια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Περιορισμό στις ουρές που σχηματίζονται κατά καιρούς στα αυτόματα εκδοτήρια των σταθμών του μετρό αναμένεται να δώσει και η δυνατότητα φόρτισης ανώνυμων καρτών τόσο από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ όσο και μέσω έξυπνων κινητών.

Μέχρι τώρα αυτή η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη μόνο στους κατόχους προσωποποιημένων καρτών. Πλέον, θα γίνεται η φόρτιση και των απρόσωπων καρτών μέσω της ιστοσελίδας athenscard.gr καθώς και από κινητά που διαθέτουν τεχνολογία NFC. Ο ΟΑΣΑ ευελπιστεί να αυξήσει τη διείσδυση της ATHENA CARD με αυτό τον τρόπο.

Αυτοματοποιείται, επίσης, η έκδοση καρτών για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου και ελεύθερης μετακίνησης, ενώ επεκτείνεται και η ημερομηνία λήξης τους από τα ΑΜΕΚ χωρίς να απαιτείται η προσέλευση και η αναμονή σε φυσικό εκδοτήριο. Στο μεταξύ η επέκταση της ημερομηνίας λήξης των δικαιωμάτων θα πραγματοποιείται αυτόματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:28