search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:46
MENU CLOSE

Απόγνωση σε ασθενείς από ελλείψεις φαρμάκων και σκευασμάτων για χημειοθεραπείες

22.01.2020 14:06
Απόγνωση σε ασθενείς από ελλείψεις φαρμάκων και σκευασμάτων για χημειοθεραπείες - Media
 
Μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων για ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι φαρμακοποιοί της Αττικής έρχονται να επιβεβαιώσουν με το χειρότερο τρόπο τους κινδύνους από την απουσία φαρμάκων.
 
Όπως αναφέρει το news247, σύμφωνα με τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ξεπερνά κάθε προηγούμενο το φαινόμενο των ελλείψεων με τα φαρμακεία του νομού να αντιμετωπίζουν ελλείψεις 400 σκευασμάτων από όλες τις κατηγορίες ασθενειών, όπως αντιδιαβητικά, καρδιολογικά, εμβόλια κ.α. Δυστυχώς, σημειώνει ο σύλλογος, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς.
 
Παράλληλα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι έχει θέσει το θέμα τόσο στον ΕΟΦ όσο και στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους να αποστείλουν κατάλογο με τις ελλείψεις.
 
«Στόχος μας είναι να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκταση του πανελλαδικά», αναφέρει σε ανακοίνωση προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους – μέλη του, ζητώντας τους να στείλουν καταστάσεις με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό τους. Οι καταστάσεις θα πρέπει να αποσταλούν εντός μιας εβδομάδας και να περιέχουν τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά, «που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος», αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος.
 
Χημειοθεραπείες
Νωρίτερα σήμερα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), με ανακοίνωσή περιέγραφε την αγωνία των καρκινοπαθών οι οποίοι λόγω ελλείψεων βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία.
 
Όπως ανέφερε, οι διαβεβαιώσεις που δίνονται κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών. Επιπλέον προβλήματα υπάρχουν και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.
 
«Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας» σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΛΛ.Ο.Κ. Δυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας. Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα «ελλείποντα» φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς.
 
Πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων φθηνών βασικών φαρμάκων αλλά και άλλων φθηνών, μη συνταγογραφούμενων, ευρείας κατανάλωσης φαρμάκων απολύτως απαραίτητων για τη δημόσια υγεία, δεν είναι νέο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά και αφορά συνήθως τα ίδια συγκεκριμένα φάρμακα, γεγονός που εκθέτει ακόμη περισσότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει έγκαιρα.
 
Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι κατά καιρούς, ασθενείς, γιατροί και φαρμακοποιοί, σχολίαζαν ότι μπορεί η προσπάθεια του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια να εξαφανίσει τις «ουρές της ντροπής» από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όμως το σημαντικότερο θέμα δεν ήταν οι «ουρές» αλλά οι ελλείψεις.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:45