search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:32
MENU CLOSE

Επί ποδός τα νησιά για το προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2109
23-1-2020
23.01.2020 04:00
syrizaios.jpg

 

Συγκέντρωση στη Βουλή σήμερα από τους αιρετούς των δήμων και της περιφέρειας

Η κυβέρνηση άργησε πολύ να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης. Πίστευε ότι οφείλεται στην προβληματική άσκηση πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, η οποία στην πραγματικότητα «πλήρωσε» ακριβά

● την επιπολαιότητα των δηλώσεων περί «ανοικτών συνόρων»,

● το γεγονός ότι βρέθηκε στη δίνη του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη,

● την αδιαλλαξία των Ευρωπαίων εταίρων να απορροφήσουν σημαντικό αριθμό αιτούντων άσυλο και, κυρίως,

● το «σφράγισμα» των συνόρων, το οποίο πρακτικά επικυρώθηκε με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας απουσία της χώρας μας από το διαπραγματευτικό τραπέζι.

Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία πίστευε πως με την πολιτική του «βούρδουλα» και των απειλών για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, απελάσεις για όσους δεν έχουν άσυλο, μη χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και άλλων εκφοβιστικών «μέτρων» θα περιόριζε τις ροές των δουλεμπορικών από τα τουρκικά παράλια.

Οι διακινητές και η Τουρκία «απάντησαν» με την αποστολή του μεγαλύτερου αριθμού νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το 2016.

Το 2019 οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ανήλθαν σε 59.726 άτομα (32.494 το 2018 και 29.718 το 2017), ενώ το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου έφθασαν στα νησιά 2.333 άνθρωποι.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανέρχεται σε περίπου 41.000 άτομα. Σχεδόν το 50% από αυτούς είναι στη Λέσβο (21.441) και περισσότεροι από 13.500 σε Χίο (6.007) και Σάμο (7.519) αντίστοιχα. Το χειρότερο είναι πως ένας στους τρεις πρόσφυγες και μετανάστες (33%) είναι ανήλικος, με έξι στα δέκα παιδιά να είναι μικρότερα των 12 χρονών.

Όσο για τον αριθμό των καταγεγραμμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, ανέρχεται περίπου σε 4.500.

Κινητοποιήσεις στα νησιά

Την ίδια ώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τουλάχιστον δέκα νέους καταυλισμούς τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα συναντά τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων.

Οι φορείς της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου κήρυξαν 48ωρη απεργία χθες και σήμερα (22-23 Ιανουαρίου) μη αντέχοντας άλλο να υπόκεινται τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στον τόπο τους.

Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, οι αιρετοί των δήμων και της περιφέρειας συνοδεία κατοίκων προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή και θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Νότη Μηταράκη παρουσιάζοντας μια σειρά αιτημάτων.

Σύμφωνα με αυτά, δεν γίνεται δεκτή η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία οιασδήποτε νέας δομής και ζητούνται η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους 40.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε αυτά, ο έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν στα νησιά και η καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

«Απαντάμε με αλληλεγγύη»

Διαφορετική άποψη ωστόσο διατυπώνουν μια σειρά ΜΚΟ και πολιτικές κινήσεις των νησιών, οι οποίες προτάσσουν την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που υπογράφουν η Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου (Σάμος), η Ανεξάρτητη Συμμαχία (Χίος), η Άπαντα – Κοινότητα ΛΟΑΤΚΙΑ+ Ατόμων Λέσβου και Υποστηρικτ(ρι)ών (Μυτιλήνη), η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες (Σάμος), η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου (Μυτιλήνη), το φοιτητικό στέκι Αλγόριθμος (Σάμος), η Χιακή Συμπολιτεια (Χίος) και ανένταχτοι κάτοικοι των νησιών της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Χίου. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Με το σύνθημα “Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας” καλεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Καλεί τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού να πάρουν μέρος σε μια κινητοποίηση που δεν βλέπει κόμματα και ιδεολογίες – για το “καλό του τόπου”. (…)

Εμείς όμως, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι, ντόπιοι, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, δεν τσιμπάμε! Δεν θα κάτσουμε να φωνάξουμε για “καλύτερη φύλαξη των συνόρων” γιατί καταλαβαίνουμε πως αυτό σημαίνει περισσότερα λεφτά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, φράχτες, θερμικές κάμερες παρακολούθησης και ιδιώτες παντός είδους. Σημαίνει περισσότερα ναυάγια, θάνατοι με τη βοήθεια της Frontex και του Λιμενικού. (…)

● Ποια ακριβώς ζωή μας ζητάει η Περιφέρεια να πάρουμε πίσω; Ποια ζωή ακριβώς που είχαμε μας έκλεψαν οι μετανάστες;

● Οι μετανάστες φταίνε για τα μνημόνια που διαδέχονται το ένα το άλλο; Την ανεργία και την ανασφάλεια των νέων για το μέλλον;

● Οι μετανάστες φταίνε για την υποστελέχωση των νοσοκομείων; Που δεν υπάρχουν οδηγοί ΕΚΑΒ και κόσμος πεθαίνει στους δρόμους;

● Οι μετανάστες φταίνε που δεν υπάρχουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μαθητές από τα απομακρυσμένα χωριά στα σχολεία τους;

● Οι μετανάστες φταίνε για τις μεσαιωνικού τύπου εργασιακές συνθήκες στα τουριστικά θέρετρα; Για τα δωδεκάωρα κάτω από τον ήλιο, τα μισά ένσημα, το ψείρισμα του πουρμπουάρ;

● Οι μετανάστες φταίνε για την αραιή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα;

(…) Σε κάθε συγκέντρωση μίσους, εμείς θα απαντάμε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Σε κάθε επίκληση για καλύτερη φύλαξη των συνόρων εμείς θα κατεβαίνουμε στους δρόμους για να σταματήσουν οι θάνατοι στο Αιγαίο. Νησιά αλληλεγγύης ενάντια στον κανιβαλισμό και τον ρατσισμό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10