search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:09
MENU CLOSE

Τα ψιλά γράμματα του νέου ασφαλιστικού σχεδίου νόμου – Τι να προσέξετε 

23.01.2020 06:47
sintaxeis_3-2.jpg

 

Οι αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», το οποίο θα κατατεθεί για διαβούλευση σήμερα το απόγευμα δεν αφορούν όλους τους συνταξιούχους της χώρας. 

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr από το νέο καθεστώς επηρεάζονται και όχι απαραίτητα ωφελούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί µε πλήρη απασχόληση, 1,44 εκατομμύριο µη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες

Αναλυτικότερα:

1. Δεν θα πάρουν όλοι αυξήσεις στις συντάξεις. Όπως όλα δείχνουν μικρότερος θα είναι ο αριθμός αυτών που ια δουν αύξηση σε σχέση με αυτούς που δενβθα δουν αύξηση στην τσέπη τους. Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα δεν θα δουν στην τσέπη τους αύξηση της σύνταξης τους πάρα μόνο λογιστικά. Ακόμη και αν περιλαμβάνονται στο 1 εκατ. των συνταξιούχων που θα ωφεληθούν ενδέχεται να δουν την όποια αύξηση στην σύνταξη μόνο στα χαρτιά.

Όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο ποσό του Μαΐου του 2016. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω δεν είναι ικανά να τους προσφέρουν άμεση αύξηση στην κύρια σύνταξη τους.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων που αποτελεί την πλειοψηφία των 2 εκ. παλαιών συνταξιούχων δεν θα δουν «πραγματικές» αυξήσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα άμεσα, καθώς θα μειωθεί μόνο η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί. Αυξάνοντας ωστόσο τις πιθανότητες μετά το 2023 όταν θα δοθούν αυξήσεις συνολικά στις συντάξεις να λάβουν και αυτοί κάποιο επιπλέον ποσό.

2. Επανυπολογισμός συντάξεων: Για μία ακόμη χρονιά θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων όπου θα προκύπτει ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις και ποιοι όχι και ποιοι θα μειώσουν την προσωπική τους διαφορά. Δεν θα πάρει κανείς συνταξιούχος αύξηση χωρίς να επανυπολογιστεί η σύνταξη του.

3. Δεν θα δοθούν τώρα αναδρομικά στους συνταξιούχους: Μετά το Πάσχα θα δουν στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και την αύξηση των επικουρικών συντάξεων, λόγω του νέου επανυπολογισμού σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό σχέδιο νόμου και αε καμία περίπτωση από την σύνταξη Μαρτίου.

4. Η επιλογή χαμηλής ασφαλιστικής εισφοράς δεν θα δώσει ικανοποιητική σύνταξη. Ότι πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας τόση σύνταξη θα πάρει. Όποιος λοιπόν επιλέξει να πληρώνει μόνο την ελάχιστη εισφορά, θα έχει και μικρότερη σύνταξη ενώ όποιος θελήσει να πληρώσει κάτι παραπάνω τότε επιβραβεύεται με μία καλύτερη σύνταξη, ιδιαίτερα τώρα που τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήθηκαν.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς προβλέπει πως θα λάβουν συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ.

Όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη θα πρέπει να επιλέξουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως.
Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ τον μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ.

5. Επικουρικές συντάξεις. Αύξηση στην επικουρική τους θα δουν όσοι είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016 λόγω του «κόφτη» των 1.300 ευρώ κανένας άλλος συνταξιούχος και όχι όλοι οι συνταξιούχοι. Ουσιαστικά σίναι στο σύνολό τους παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν συνταξιοδοτηθεί, δηλαδή, πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 και προέρχονται κατά κύριο λόγο από 21 Ταμεία.

Έτσι αυξήσεις θα δουν μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δηµόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι-συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορικής, μηχανικοί κ.ά. Όλοι οι ωφελούμενοι θα δουν απευθείας αυξήσεις στην τσέπη τους από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά η αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

6. Προσοχή στα μπλοκάκια: Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ και όχι της κατώτατη εισφοράς των 210 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο πήχης της ελάχιστης συνολικής ασφαλιστικής υποχρέωσης για τους παραλλήλως απασχολούμενους από μισθό και μπλοκάκι μπαίνει στα 252 ευρώ εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και στα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα.
Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους πλήρως την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Διαφορετικά πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο!

7. Ψηφιακή σύνταξη: Δεν ισχύει για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και εκκρεμεί η απόφαση συνταξιοδότησης.
Το «Άτλας» θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της «ψηφιακής σύνταξης», ώστε τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων και μόνο, συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά. Οι σημερινές εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά το τέλος του 2021 θα μπουν σε τάξη!

8. Η δημιουργία ενός υπερταμείου που θα έχει μαζί κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από την 1η Μαρτίου δεν θα μπορέσει άμεσα να λειτουργήσει ηλεκτρονικά.
Εξάλλου η εμπειρία από άλλες συγχωνεύσεις ταμείων και πρόσφατα η δημιουργία του ΕΦΚΑ ανέδειξε εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονταν στα υποκαταστήματα καθώς πέραν των οργανωτικών προβλημάτων – τα οποία θα διαρκέσουν – το νέο Ταμείο θα είναι αντιμέτωπο και με τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει το νέο σχέδιο νόμου. Και αυτό το υπερταμείο θα έχει να διαχειριστεί απονομές συντάξεων κύριων, επικουρικών, εφάπαξ και οργανωτικά θέματα που θα αφορούν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.

9. Μόνιμο ποσό στήριξης: Προβλέπεται σχετική διάταξη μόνιμη ετήσια αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση το ποσό που θα δοθεί σε κάθε συνταξιούχο! Αυτό θα το ορίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα δίνεται μόνο μία φορά το χρόνο σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους κύριας σύνταξης, προσυνταξιοδοτικής παροχής, αναπήρους και ανασφάλιστους υπερήλικες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30