search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:39
MENU CLOSE

Στον «αέρα» εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην Κρήτη

23.01.2020 07:15
Στον «αέρα» εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην Κρήτη - Media

 

Απίστευτες καταστάσεις, που καταγράφονται στον χώρο της δημόσιας Υγείας στην Κρήτη και μάλιστα στις… πλάτες των καρκινοπαθών, ήρθαν στο φως, αφού, βάσει καταγγελιών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΟΚ), υπάρχουν νοσοκομεία, όπως το Βενιζέλειο, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της τακτικής και απαραίτητης θεραπείας που υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς στο νησί.

Ογκολογικές κλινικές χωρίς τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων και ασθενείς που αναγκαστικά βλέπουν το “φως” της ζωής να “τρεμοπαίζει” και το ιατρικό προσωπικό να σηκώνει κυριολεκτικά τα χέρια ψηλά… είναι το σκηνικό που περιγράφηκε στην τηλεοπτική εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” από τον διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Νίκο Ανδρουλάκη, εικόνα που ωστόσο καταγράφεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με το “αφτί” των ιθυνόντων στο υπουργείο Υγείας να μην “ιδρώνει” μέχρι στιγμής και παρά τις πιέσεις των διοικήσεων…

«Μπήκαμε στη διαδικασία να ψάχνουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ιδιωτικά φαρμακεία και σε δημόσια, μήπως τυχόν υπάρχουν κάποια έστω λίγα αποθέματα, να συμπληρώσουμε μία δόση από ’δω, μία δόση από ’κει», σημειώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, περιγράφοντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιατρών να παρέχουν την απαραίτητη θεραπεία στους καρκινοπαθείς, εξηγεί πως οι ελλείψεις των φαρμάκων οδηγούν αφενός στην αναβολή της θεραπείας και αφετέρου στην παράταση αγωνίας του ασθενούς.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, πρόκειται για παλιά και φτηνά σκευάσματα τα οποία δεν εισάγουν στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρείες και ως εκ τούτου πολλές φορές οι καρκινοπαθείς, αλλά και οι γιατροί μένουν “ξεκρέμαστοι”. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών είτε να καθυστερούν είτε να αναβάλλονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς.

Μάλιστα, εδώ και ένα μήνα το Βενιζέλειο Νοσοκομείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της τακτικής και απαραίτητης θεραπείας στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς.

Δε λείπουν δε, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση, και οι φαρμακευτικές “αλχημείες” από τους ίδιους τους γιατρούς, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες, προσπάθειες ωστόσο που δεν παρέχουν εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά τους.

Σε Ρέθυμνο και Χανιά

Και μπορεί το Βενιζέλειο Νοσοκομείο να βρέθηκε στο “στόχαστρο” των καταγγελιών της ΕΛΟΚ, όμως, όπως δραματικά διαπιστώνεται, νοσοκομεία όπως του Ρεθύμνου και των Χανίων βρίσκονται στην ίδια τραγική κατάσταση, με τους ασθενείς να γίνονται έρμαια της τακτικής του υπουργείου Υγείας και τις ελλείψεις και παραλείψεις να σφίγγουν τη “θηλιά στον λαιμό” των καρκινοπαθών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, μετά και τα όσα ειπώθηκαν, ενημέρωσε πως από χθες κιόλας, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και ο μηχανισμός ανεύρεσης των φαρμάκων να “παίρνει μπροστά”, έναν μήνα μετά την καθημερινή απόγνωση που βίωναν ιατρικό προσωπικό και καρκινοπαθείς…

Το οξύμωρο

Μην ξεχνάμε, όμως, το οξύμωρο της υπόθεσης: από το «βρέθηκε η “εξόντωση” του καρκίνου» στο «δεν έχουμε φάρμακα στην Ελλάδα»…

Μόλις δύο 24ωρα πριν “είδε” το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι Βρετανοί επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ, ανακάλυψαν ένα νέο ανοσοποιητικό κύτταρο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οριστική θεραπεία του καρκίνου.

Κύτταρο που, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Aνοσολογίας “Nature Immunology”, διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες.

Οι εργαστηριακές μελέτες, μάλιστα, που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. Πόσο αντιφατικά συναισθήματα για τους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, την ώρα που οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους λόγω έλλειψης… φτηνών φαρμάκων όπως δραματικά αποκαλύφθηκε..!

Η απάντηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης: «Θα εφοδιαστούν άμεσα τα νοσοκομεία»

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην έλλειψη αντινεοπλασματικού σκευάσματος, η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης ενημερώνει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα νοσοκομεία της Κρήτης θα εφοδιαστούν με τον απαραίτητο αριθμό των συγκεκριμένων φιαλιδίων με βάση την πλατίνα, μετά από την εισαγωγή παρτίδας που έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, και προς αποφυγή κάθε ανησυχίας, οι θεραπείες των ασθενών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα».

«Εγκληματική ενέργεια»

Κι αφού μιλάμε για ανθρώπους στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους, που μάχονται χωρίς “όπλα” – καθώς για άγνωστο λόγο τα στερούνται- η πρόεδρος τους Συλλόγου “Ευ Ζω με τον Καρκίνο”, κ. Καίτη Κουναλάκη, δε διστάζει να κάνει λόγο «εγκληματική ενέργεια» και «ανευθυνότητα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Ο Σύλλογος “Ευ Ζω” έχει ήδη επικοινωνήσει με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και η Ομοσπονδία – που δέχεται κραυγές αγωνίας από όλη τη χώρα – έχει ενημερώσει για το θέμα εταιρείες και το υπουργείο Υγείας. Όσο για το πού μπορεί να οφείλονται οι ελλείψεις, η κ. Κουναλάκη απαντά ότι «δεν ξέρουμε εάν είναι πραγματικές ή τεχνητές οι ελλείψεις, εάν υπάρχει προσπάθεια να αυξηθεί η τιμή του φαρμάκου ή συμβαίνει κάτι άλλο»…

Μιλώντας στο neakriti.gr και τη δημοσιογράφο Φιλία Σαριδάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως «υπάρχει έλλειψη σε ένα φτηνό φάρμακο (κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ) και αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ γίνονται θεραπείες με πλατίνα, αλλά με φάρμακα δεύτερης γραμμής.

Αν παραταθεί η έλλειψη για μεγάλο διάστημα, οι γιατροί θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλες θεραπείες. Δεν μπορούν να αφήσουν τους ασθενείς να “πολεμούν” τον καρκίνο χωρίς “όπλο”.

Οι γιατροί είναι ανήσυχοι και κινητοποιημένοι. Οι ασθενείς τα βάζουν με τον γιατρό και θεωρούν ότι πρέπει να βρει μια λύση. Δεν ξέρουν ποιος ευθύνεται για την κατάσταση, όμως δεν ευθύνονται οι γιατροί. Δέκα φαρμακευτικές εταιρείες έχουν το ίδιο φάρμακο…».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30